ANUNT
Ecologie fără frontiere
„Mediul în care trăim este casa noastră, iar principala noastră datorie este de a o păstra curată şi sănătoasă. Cum putem să-i învăţam pe copiii noştri să trăiască într-un mediu sănătos, să ocrotească natura şi să recicleze deşeurile menajere decât prin puterea exemplului personal? Cred în utilitatea unui astfel de proiect, motiv pentru care m-am alaturat” a declarat unul dintre participanţii la acţiune.
Investitii de peste 10 milioane de euro

Managerul de proiect al Prevent, Karl-Heinz Bierenbreier, a declarat ca firma pe care o reprezinta a semnat contractul de preluare a sucursalei Eybl dupa mai multe luni de negociere. "Deta este un punct strategic pentru Prevent, chiar si in aceasta situatie de criza. Pentru 300 de angajati vom asigura in continuare un loc de munca. Anul trecut, inainte de inceperea concedierilor, erau 1.750 de angajati. Vrem sa crestem productia pentru ca, in a doua jumatate a anului, sa ajungem la 500-600 de angajati", a spus Bierenbreier.
In ceea ce priveste sectia de volane care functiona la Deta, aceasta va ramane definitiv inchisa, aici se vor mai realiza doar tapiterii dar domeniul de activitate va fi extins de la automotive si spre alte sectoare: vagoane de cale ferata (Deutsche Bahn), aeronautic (Air Berlin) Societatea Prevent a adoptat o strategie de piata mai buna si in acest fel a reusit sa se mentina pe piata. Cu activitate diversa, inclusiv in zona financiara, Prevent lucreaza pentru Volkswagen si Audi, situatie explicabila, avand in vedere si faptul ca sediul central al Prevent si al producatorului auto german este situat la Wolfsburg.
EDITORIAL PETRU ROMAN
VIAŢA MEDICALĂ

Leşinul este o pierdere a cunoştinţei, temporară (de câteva secunde) şi reversibilă spontan (adică, fără ajutor). Victima "isi da ochii peste cap", cade din poziţia iniţială şi nu mai comunică cu cei din jur.
Principala cauză a leşinului este irigarea insuficientă a creierului, datorată unei anemii, unor loviri în regiunea capului, unei cure de slăbire, nemancatului de dimineaţă, unor dureri mari apărute brusc, muncii în mediu toxic ori neaerisit sau statului prelungit în picioare.
Cum procedăm?
Dacă suntem de faţă, sprijinim victima în cădere, ajutând-o să ajungă nevătămată pe sol (podea). Dacă nu suntem de faţă şi descoperim victima deja căzută şi inconştientă, verificăm dacă aceasta respiră. Dacă persoana nu se mişcă absolut deloc, nu-i tresare nici o pleoapă, nici un deget sau mâna, este posibil să i se fi oprit inima. În situaţia în care victima nu respiră şi inima s-a oprit, aceasta va fi întoarsă pe spate şi se vor începe cât mai repede manevrele de resuscitare (pe care le voi prezenta în numărul viitor).
Vom suna imediat la 112, chiar dacă victima dă semne de revenire. Dacă persoana prezintă lovituri evidente, sau dacă ştim că a căzut de la înălţime, NU O VOM MIŞCA şi vom suna imediat la 112. Nu părăsim nicidecum victima până la sosirea ambulanţei! Dacă se trezeşte şi putem comunica cu ea, o rugăm să rămână în poziţia culcat aşezându-i sub picioare un suport (o pernă, o cărămidă, sau orice alt obiect) pentru ca acestea să fie mai sus decât capul (sub care nu se pune nimic). Aşa, împreună, vom aştepta sosirea ambulanţei!
Dr. Cobzariu Iosif Florin (Dr. CIF)
AJUTOR PENTRU ELEVI NEVOIAŞI
În preajma Sărbătorilor Pascale, elevii clasei a XI-a S din cadrul Grupului Şcolar „Sfântu` Nicolae Deta, coordonaţi de doamnele profesoare Jilavu Ana şi Galamboş Lenuţa, au organizat o manifestare intitulată „Spiritul Paştelui”, menită să sensibilizeze opinia publică, agenţii economici pentru ajutorarea unui număr de 30 de elevi din învăţământul primar proveniţi din familii cu situaţie financiară precară. Sumele de bani au fost colectate de la agenţii economici din oraş şi de la elevii liceului. Printre cei mai importanţi sponsori amintim: S.C. „ASA NOM” S.R.L, Ana Ştefania Ciobanu-notar public, Petru Roman – primarul oraşului, S.C.”NIADAL” S.R.L, S.C. „CARMIVET-FARM” S.R.L, S.C. „MERIDIANUL” S.R.L, d-na Papp Gyongyike şi dl. Ene Marinel.
Rezultate foarte bune pentru elevii din Deta
"Bucuria fiecărui părinte sunt copiii săi, iar bucuria fiecărui profesor sunt elevii talentaţi, care muncesc pentru rezultate din ce în ce mai bune. Copiii noştri merită să fim mândri de ei. Au muncit din greu, s-au pregătit în afara orelor de curs pentru a reprezenta şcoala şi localitatea noastră. Cadrele didactice au fost şi sunt în continuare alături de ei, le oferim tot sprijinul de care au nevoie" ne-a spus doamna Galamboş Lenuţa, prof. coordonator pentru programe şi proiecte educaţionale extraşcolare, Grupul Şcolar „Sfântu` Nicolae” Deta.
Limba latină:
STĂNILĂ FLORIN – cls. IX U, prof. SCURTU ALEXANDRU;
menţiune – faza judeţeană
participant la faza naţională
Geografie:
FIERARU DANIEL – cls. XII S, prof. ALMĂJAN ADELINA;
locul III – faza judeţeană
Limba română:
BALAZS ENIKŐ – cls. XI R, prof. PEPTAN CARMEN;
menţiune – faza judeţeană
PANŢÎRU BIANCA – cls. X U, prof. PESCALDO MARIA;
menţiune – faza judeţeană
Chimie:
POPUŢA SALIA – cls. – VIII A, prof. ŞAITOŞ ZOLTAN;
menţiune – faza judeţeană
Limba engleză:
POPUŢA SALIA – cls. – VIII A, prof. COSTA FLAVIA;
menţiune – faza judeţeană
Educaţie tehnologică:
URSACHE DENIS – cls. VI B, prof. BOCA MARIA;
menţiune – faza judeţeană
Muzică:
locul I – Concursul judeţean de muzică corală, prof. TEUCA DARIUS
Concurs antidrog:
ICREVERZI DENISA, cls. XI R
locul III – faza judeţeană
Poezie: - faza zona DETA – clasele V şi VI
LĂCĂTUŞU RĂZVAN – cls. V, prof. ŞIMON MARIA şi ALBU LUMINIŢA;
IANCIK ISABELA – cls. VI, prof. ŞIMON MARIA şi ALBU LUMINIŢA.
Rezultate sportive


locul II – echipa de fotbal gimnaziu, prof. TELBISZ RADU;
locul II – echipa de fotbal liceu, prof. TELBISZ RADU;
locul III – echipa de handbal băieţi gimnaziu, prof GALAMBOŞ LENUŢA, GALAMBOŞ ERICH;
– cros, KARDOŞ CAROLINE – cls. X U, prof. GALAMBOŞ LENUŢA;
AVRĂMUŢ FLORIN – cls. VIII A, prof. IOVAN EUGEN;
LADA CU ZESTRE
COMEMORARE

ZIUA EUROPEI

„Chiar dacă efectele crizei economice s-au făcut simţite în Deta, cred că ne-am achitat de sarcini”
Petru Roman: Întradevăr a trecut aproape un an de la alegerile locale din 2008 şi putem face un bilanţ al realizărilor de până acum. Consecvenţi promisiunilor făcute în campania electorală, ne-am străduit să realizăm tot ce am promis şi chiar dacă efectele crizei economice s-au făcut simţite în Deta, cred că ne-am achitat de sarcini.
R: Care sunt cele mai importante realizări de pana acum?
Petru Roman: Indiscutabil cele mai mari realizări ale acestui an se leagă de Biserica Ortodoxă din Deta a cărei construcţie se apropie de final. Am reuşit de asemenea să asfaltăm străzile Avram Iancu şi Târgul Mare, am betonat străzile Pădurii şi Parcului şi o parte din strada Revoluţiei, suntem în faza finală de amenajare a Dispensarului medical din satul Opatiţa.
R: Ce s-a schimbat în Deta de când sunteţi dumnevoastră primar?
Petru Roman: Cred că schimbarea cea mai mare este la sediul Primăriei care începe să arate aşa cum trebuie să arate cea mai importantă instituţie din oraş. Lucrăm la mentalitatea funcţionarilor din primărie şi sper ca în curând să ne ridicăm la nivelul pretenţilor cetăţenilor din oraşul Deta.
R: A fost votat bugetul în Consiliul Local, care sunt priorităţile pentru 2009?
Petru Roman: Da, în luna aprilie a fost votat bugetul, cu voturi aproape la limită, dar important este că putem lucra. Priorităţile anului 2009 sunt: sfinţirea Bisericii ortodoxe în toamna acestui an, amenajarea străzilor Victor Babeş şi Mihail Kogălniceanu, 2,4 km asfalt în satul Opatiţa şi poate dacă vor fi bani şi străzile 1 Mai şi Mihai Eminescu.
R: Aţi organizat o dezbatere publică pentru ca cetăţenii să îşi susţină punctul de vedere cu privire la priorităţile bugetului pe 2009. A fost o acţiune de succes?
Petru Roman: Conform legii organizăm dezbateri publice pe toate problemele de interes public. La început a fost mai greu să mobilizăm populaţia, dar la finalul dezbaterii publice pe tema bugetului din acest an am avut satisfacţia ca unul dintre cei care de obicei ne critică să afirme „dezbaterea publică pe tema bugetului de venituri şi cheltuieli din 2009 a fost prima dezbatere publică adevărată”.
Petru Roman: Din păcate bugetul acestui an este un buget de austeritate, dar eu sunt optimist şi mă gândesc foarte serios la două bogăţii mari ale oraşului nostru: Parcul Anton Kratzer şi Ştrandul Termal. Ele ar putea deveni resurse nebănuite şi cred că merită să ne străduim să le punem în valoare.
R: Cum colaboraţi cu deputatul pentru colegiul 10 Deta?
Petru Roman: Avem şansa deosebită ca în Colegiul nr.10 să avem cel mai activ, ambiţios şi organizat deputat din Timiş. Este foarte receptiv, practic şi ne susţine cu rezultate toate proiectele viabile. Este un real sprijin şi colaborăm foarte bine. Aş dori pe această cale să-i mulţumesc pentru ajutorul dat Biserici ortodoxe şi Spitalului din oraşul Deta.
R: Alegerile europarlamentare se apropie, care este stadiul organizării administrative?
Petru Roman: Suntem în plină campanie electorală, cred şi sper ca din punct de vedere logistic şi cel al desfăşurării alegerilor nu vom avea incidente. Totul depinde de modul în care liderii politici vor reuşi să mobilizeze populaţia. Profit de această ocazie şi rog cetăţenii din oraşul Deta să vină la alegeri, să aibă încredere în mine şi în PD-L, pentru că încrederea populaţiei este cea mai puternică armă a unui ales, fie el local, parlamentar sau europarlamentar.
Alegerile europarlamentare

Datorită Uniunii Europene, putem acum circula, studia sau munci uşor în străinătate.
Parlamentarii pe care ii veti alege vor lupta pentru un mediu mai curat, pentru substanţe chimice mai sigure, pentru servicii şi slujbe mai bune. Cea mai mare parte a legislaţiei care priveşte viaţa noastră de zi cu zi este adoptată la nivelul UE de către deputaţii în PE (Parlamentul European). Fondurile pentru noi drumuri, plaje mai curate, cercetare, învăţământ, ajutor pentru dezvoltare sunt decise de deputaţii europeni.
Parlamentul European este singura instituţie a Uniunii Europene aleasă în mod direct de către cetăţeni. Parlamentarii europeni sunt aleşi pe o perioadă de cinci ani de către alegătorii din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, în numele a 375 de milioane de cetăţeni. În Parlament, deputaţii se organizează în grupuri politice în funcţie de afinităţile lor politice.
- serviciile financiare
- politica socială
- schimbările climatice
- extinderea UE
- imigraţia
- lupta împotriva terorismulului
- securitatea europeană
- agricultura
Sectia 254, Liceul “Sfântu`Nicolae” Deta, str. Mihai Viteazul nr.12
Numar de locuitori: 2127
Numar de locuitori: 1677
Delimitarea sectiei (strazi):
Numar de locuitori: 1300
Delimitarea sectiei (strazi):
Numar de locuitori: 1880
Delimitarea sectiei (strazi):
Numar de locuitori: 674
Delimitarea sectiei:
Datorită numărului mare de alegători arondaţi la Secţia nr.254 de la Liceul “Sfântu` Nicolae” Deta, străzile Carpaţi, Bistriţei şi Cernei au fost arondate Secţiei nr. 256, de la Şcoala cu cls.V-VIII Deta, str.Victorie nr.50. Deasemnea noile străzi Brânduşelor, Ghioceilor, Viorelelor, Pescarilor, Lalelelor, Narciselor, Zambilelor, Bujorilor, Orhideelor, Pescăruşilor, înfiinţate în Zona Termal Deta au fost arondate Secţiei nr.255 care va funcţiona tot în localul Şcolii cu cls.V-VIII Deta, str.Victorie nr.50.