Ce sunt virozele?
Cu toţii am spus măcar o dată în viaţă că ne simţim rău deoarece avem o viroză. Însă ce înseamnă cu adevărat o viroză? Infecţie determinată de microorganisme virale, viroza este rezistentă la tratamente antibiotice uzuale şi se poate localiza în zone diferite ale organismului.
Manifestări generale
Debutul bolii este în general brusc, agresiv, cu dureri de cap, febră mare (39-40°C), lipsa poftei de mâncare, diaree, greţuri şi vărsături repetate. Evoluţia este în funcţie de complicaţiile virozei, în lipsa acestora vindecarea fiind rapidă, în 5-7 zile. Evoluţii agravate se întâlnesc la sugari, copii sub un an de viaţă, persoane în vârstă, peste 65-70 ani sau la persoanele cu imunitate scăzută. Pentru aceste categorii se recomandă cure de Vitamina C astfel: pentru adulţi, 3x200mg/zi, timp de 30 zile cu 15 zile pauză şi pentru sugari 10-15mg/kilogram corp/zi, sau un sfert de lămâie pe zi în ceai sau sucuri de fructe.
Atitudine imediată:
În prima fază se va alerta medicul de familie. Virozele necomplicate nu trebuie neaparat internate, pentru că se pot trata acasă, sub supravegherea medicului de familie. Alertarea 112 se face în absenţa sau refuzul de tratament al medicului de familie, în cazul copiilor cu febră mare (39-40) şi cu antecedente de convulsii precum şi a vârstnicilor cu boli cronice deja existente.
NU SE FACE:
1. Nu se alertează 112 pentru orice sindrom febril, contactaţi mai întâi medicul de familie
2. Nu se vor lua antibiotice fără consult şi recomandare medicală
3. Starea febrilă nu va fi neglijată, după principiul “las'că trece!”
4. Nu se ignoră leziunile vulvo-vaginale, mai ales cele cu vezicule
Recomandări
1. Herpesul buzelor şi al nasului se poate trata înainte de apariţia leziunilor vizibile (umflături, vezicule) cu singurul antiviral existent, şi anume unguentul Aciclovir (Zovirax). Acesta nu mai este eficace după apariţia leziunilor, sunt doar bani aruncaţi inutil.
2. Pentru virozele intestinale se recomandă repaus alimentar 6 ore la sugar sau copil şi 12 ore la adult (nu se vor da decât lichide: ceai de tei sau mentă neîndulcit, de exemplu). Se pot administra sulfamide (de genul Furazolidon: ½ comprimat la şase ore la copil şi 1 comprimat la 6 ore la adult).
3. Nu uita Vitamina C care, trebuie asociată tratamentului oricărei viroze.
4. Toate “leacurile băbeşti” ştiute pentru asemenea “răceli” sunt de folos: gargara cu apă puţin sărată, inhalaţiile cu ceai (mentă, tei, muşeţel, fructe de pădure, etc.), prişniţul simplu şi cel alcoolizat sau frecţiile (masajul) toracelui şi membrelor cu spirt îndoit cu apă.
5. Nu folositi oţet, acesta nu are nici un efect în viroze.
Pe curând, Dr. CIF
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.