La
mijlocul lunii octombrie, localitatea Opatița a fost punct de
atracție pentru toți pasionații de artă culinară, fie în
calitate de bucătari amatori sau de gurmanzi care abia au așteaptat
să guste delicioasele preparate. Competiția gastronomică „Ceaunul
și gratarul”, organizată de către Primăria și Consiliul Local
Deta, a fost un bun prilej ca cei pricepuți să se întreacă în
pregătirea feluritelor mâncăruri la ceaun sau pe grătar. Cu
toate că prognozele meteo pentru acea zi nu anunțau nimic
favorabil, datorită spiritului organizatoric al primarului orașului,
domnul Petru Roman, au fost montate în curtea Casei Naționale, un
cort imens și mai multe umbrele gigant, sub protecția cărora și-au
arătat măiestria în prepararea mâncărurilor tradiționale,
doisprezece echipe de bucătari amatori. S-a gătit fasole, papricaș,
tocăniță, ciorbă de pește și ca de fiecare dată, prietenii
noștri de peste hotare, în mare parte români din Serbia, au fost
prezenți în această competiție cu cinci echipe. Țuica de casă,
vinul, berea și mirosurile îmbietoare au adunat mulți gurmanzi din
localitate și din împrejurimi. Centrul Cultural al orașului Deta a
fost prezent cu Orchestra de muzică populară românească, aducând
în fața publicului, doi cunoscuți interpreți vocali, Larisa
Murariu și Cristian Gagea, care cu vocea lor minunată și
repertoriul bine ales pentru acest eveniment, au reușit să încânte
toți ascultătorii. Pe această cale doresc să le mulțumesc atât
membrilor din orchestră cât și interpreților vocali pentru
implicarea și prezența din ultima perioadă în viața culturală a
orașului Deta. După o jurizare exigență a preparatelor culinare,
toate echipele au obținut diplome și cupe care au fost oferite de
către primarul Petru Roman și viceprimarul Adina Mateescu. Ovidiu
Ivancea-director Centrul Cultural al orașului Deta
Echipele
participante:
1. PANONSKI GUSARI –Plandiște
Serbia – Gulașul baikerilor
2. BECARI – Jermenovci Serbia –
Gulasul becarilor
3. COȘTEI – Vârseţ Serbia –
Ciorbă de pește
4. COȘTEI – Vârseţ Serbia –
Gulaș de porc
5. VASA – Sân Ianăş Bariţe
Serbia – Gulaș a la Vasa
6. COSTICĂ S.R.L Deta – Gulaș cu
varză
7. ŢUNDRIC TRANS – Deta – Sos
picant cu carne de porc
8. MEHALA – Deta – Pui în sos de
bere
9. SENIORII PRICEPUŢI – Deta –
Fasole cu ciolan
10. BUCĂTARII VESELI – Deta –
Papricaş
11. POMPIERII BUCĂTARI – Opatiţa –
Tocană de porc cu mămăligă
12. BUCĂTARII ISCUSIŢI – Opatiţa
– Gulaş de Opatiţa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.