ZIUA POMPIERILOR LA DETA


13 septembrie 1848 este unul dintre cele mai semnificative momente din istoria pompierilor, indiferent de epocile istorice şi regimurile politice prin care a trecut România. La data de 13 Septembrie, românii cinstesc memoria, curajul şi devotamentul celor care şi-au dat viaţa în Bătălia de la Dealul Spirii, ultima confruntare armată disputată pe teritoriul românesc dintre structuri militare ale Ţării Româneşti şi un corp de armată otoman. Compania de pompieri condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu a înfruntat cu prețul vietii trupele otomane venite să înăbușe Revoluția Pașoptistă.        
Stația de Pompieri Deta a organizat cu această ocazie o festivitate la care au participat Serviciile voluntare pentru situații de urgență din raionul de intervenții al subunității, reprezentanți ai administrației locale și a principalelor instituții din orașul nostru. Evenimentul a fost deschis de marșul a trei plutoane de pompieri militari, de la sediul subunității până în parcul Anton Kratzer, urmat de slujba religioasă oficiată de către preotul paroh al Bisericii Ortodoxe Române din Deta, Ciprian Blagoe.
Maiorul Herișanu Ioniță a transmis mesajul inspectorului general al IGSU, general Dan Paul Iamandi și a felicitat toți pompierii prezenți pentru activitatea desfășurată. Letiția Morariu, director al Liceului Tehnologic Sf. Nicolae, a mulțumit pompierilor pentru strânsa colaborare cu instituția de învățământ, iar primarul orașului, Petru Roman, a evidențiat importanța și aportul pompierilor în viața comunității. Unul dintre cele mai apreciate momente al festivității a fost prezentarea tehnicii de intervenție: autospeciale de stingere a incendiilor de către pompierii militari și civili, autospeciala SMURD și alte autospeciale și motoutilaje destinate intervenției la inundații Întreaga activitate din această zi de sărbătoare a fost organizată și coordonată de către Maior Herișanu Ioniță, comandantul Stației de Pompieri Deta. (Ovidiu Ivancea – director, Centrul Cultural Deta)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.