NIHIL SINE DEO! NIMIC FARA DUMNEZEU!


Marea Unire a fost și va rămâne pagina sublimă a istoriei românești, înfăptuită la Marea Adunare de la Alba - Iulia din 1 Decembrie 1918 într-o atmosferă de sărbătoare, în prezenta a peste 100.000 de oameni sosiți cu trenul, cu căruțele sau pe jos. În masa de oameni veniți să ia parte la un asemenea eveniment măreț se vedeau steagurile tricolore fluturate cu încredere și tablele indicatoare ale comunelor, ținuturilor și „sufletelor” prezente la înfăptuirea Marii Uniri. Printre ei se aflau și strămoșii noștri bănățeni din zona Detei (Ghedului): Damaschin Marian din Deta, Vasile Stoica din Denta, alături de Zamfir Popi și Lucacs Libuș din Rovinița Mare (Omor), Ioan Iacob din Voiteg și Ioan Cosmin din Livezile care purtau icoana Sfântului Andrei, ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul si apoi al Domnului Isus, fondatorul bisericii creștine la nord de Dunăre. Cine, dacă nu el, a avut dorința spunând ,,trece-mă de Dunăre ca să afle Dacia ca s-a născut Mesia”.

Ajunși la Alba-Iulia, bănățenii noștri s-au închinat icoanei Sfântului Andrei pentru ca Duhul Sfânt să binecuvânteze Unirea cu pecetea supremă a lui Dumnezeu și au spus: „Ție, zi măreață a istoriei, în care s-a înfăptuit această minune, ne închinam, înscriindu-te nu doar cu litere de aur pe paginile istoriei, ci și cu litere nepieritoare pe lespezile sufletelor noastre”. Înaintașii noștri au reprezentat Banatul, după aproape patru ani de la înfăptuirea Marii Uniri, la încoronarea primului rege al Marii Românii, astfel că, la 15 octombrie 1922 au fost prezenți din nou la Alba-Iulia unde Ferdinand I, Integratorul țării sale, regele tuturor românilor, a fost încoronat alături de regina Maria. În timpul slujbei oficiate de patriarhul Miron Cristea au fost sfințite coroanele (vechea Coroană de Oțel a regelui Carol I, pentru Ferdinand I, și coroana din aur pentru regina Maria ). În fața mulțimii adunate, s-au așezat pe umerii regelui si reginei purpura și hermina, iar pe creștet coroanele. Încoronarea a fost urmată de 101 salve de tun și de ovațiile asistenței. În discursul său, regele investit a spus: ,,punând pe capul meu, într-această străveche cetate a Daciei romane, coroana de oțel de la Plevna pe care noi și glorioasele lupte au făcut-o pe veci coroana României Mari, mă închin cu evlavie memoriei celor care, în toate vremurile și de pretutindeni, prin credința lor, prin munca și prin jertfa lor, au asigurat unitatea naționala și salut cu dragoste pe cei care au proclamat-o într-un glas și simțire și toate acestea DOAR cu ajutorul bunului Dumnezeu”.

Acum la doar un pas de centenarul Marii Uniri, cu ocazia Zilelor Detei, în prezenta primarului Petru Roman, a consilierilor urbei și a localnicilor se va inaugura bustul regelui Ferdinand I. Cu acest prilej va fi prezent în cadrul comunității noastre până în eternitate respectul față de strămoșii noștri, dragostea de țară și credința că împreună cu Dumnezeu toate sunt posibile. În sufletele noastre să dăinuie veșnic cuvintele: NIHIL SINE DEO! NIMIC FARA DUMNEZEU! (Endre Libuș)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.