VIAŢA MEDICALĂ

În rubrica din acest număr, vă prezint câteva informaţii şi sfaturi utile despre cum ar trebui să reacţionaţi dacă cineva din apropierea dumneavoastră leşină.

În primul rând, ce este leşinul?
Leşinul este o pierdere a cunoştinţei, temporară (de câteva secunde) şi reversibilă spontan (adică, fără ajutor). Victima "isi da ochii peste cap", cade din poziţia iniţială şi nu mai comunică cu cei din jur.

De ce leşinam?
Principala cauză a leşinului este irigarea insuficientă a creierului, datorată unei anemii, unor loviri în regiunea capului, unei cure de slăbire, nemancatului de dimineaţă, unor dureri mari apărute brusc, muncii în mediu toxic ori neaerisit sau statului prelungit în picioare.

Cum procedăm?
Dacă suntem de faţă, sprijinim victima în cădere, ajutând-o să ajungă nevătămată pe sol (podea). Dacă nu suntem de faţă şi descoperim victima deja căzută şi inconştientă, verificăm dacă aceasta respiră. Dacă persoana nu se mişcă absolut deloc, nu-i tresare nici o pleoapă, nici un deget sau mâna, este posibil să i se fi oprit inima. În situaţia în care victima nu respiră şi inima s-a oprit, aceasta va fi întoarsă pe spate şi se vor începe cât mai repede manevrele de resuscitare (pe care le voi prezenta în numărul viitor).

Vom suna imediat la 112, chiar dacă victima dă semne de revenire. Dacă persoana prezintă lovituri evidente, sau dacă ştim că a căzut de la înălţime, NU O VOM MIŞCA şi vom suna imediat la 112. Nu părăsim nicidecum victima până la sosirea ambulanţei! Dacă se trezeşte şi putem comunica cu ea, o rugăm să rămână în poziţia culcat aşezându-i sub picioare un suport (o pernă, o cărămidă, sau orice alt obiect) pentru ca acestea să fie mai sus decât capul (sub care nu se pune nimic). Aşa, împreună, vom aştepta sosirea ambulanţei!
Dr. Cobzariu Iosif Florin (Dr. CIF)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.