125 ANI DE VÂNĂTOARE LA DETA


Vânătorii din Deta au sărbătorit în 30 mai, 125 de ani de la înfiinţarea primei Societăţi de vânătoare. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa unor invitaţii de seamă dintre care amintim: domnul primar Petru Roman, directorul AJVPS Timiş - Cornel Lera, preşedinţii Cluburilor Timişoara şi Sânnicolaul Mare - Traian Oprea şi Viorel Matei, reprezentanţi ai vânătorilor din grupele vecine şi vânătorii grupei Deta. Conducerea AJVPS Timiş şi a Clubului Timişoara, au decernat 12 diplome de „ VÂNĂTOR SENIOR” şi o „DIPLOMĂ DE ONOARE”, vânătorilor merituoşi şi trecuţi de 70 de ani, iar grupa de vânătoare Deta a acordat câte o insignă comemorativă fiecărui participant. Aniversarea a fost marcată de o expoziţie de trofee de vânătoare, obţinute de vânătorii din grupa noastră de a lungul anilor. Pe panouri au fost expuse blănuri şi cranii de lup, râs, pisică sălbatică, vulpe şi jder de copac. Piesa de rezistentă a expoziţiei a fost un cap de mistreţ naturalizat, înconjurat de 16 perechi de colţi. Au mai fost expuse anomalii de căprior, trofee valoroase de cerb carpatin, lopătar şi căpriori, un cocoş de munte naturalizat, 7 trofee de capră neagră, trofee neconvenţionale, ustensile şi scule folosite la vânătoare. Vizitatorii au putut admira tabloul original al vânătorilor din Deta, din 1906, care atestă indubitabil, că prima Societate de vânătoare a fost înfiinţată în anul 1884. Organizatorii evenimentului au subliniat intenţia lor de a atrage tinerii spre natură şi probleme de mediu. Vânătorii sunt primii care ştiu că resursele nu sunt veşnice, ei fiind cei care protejează fauna şi flora prin acţiunile lor de hrănire suplimentară şi selecţie a vânatului.
Număr record de vizitatori
În cele trei zile cât timp expoziţia a fost deschisă, ea a fost vizitată de aproape toţi elevii de liceu şi de la Şcoala generală din Deta, de câteva clase din Denta şi Reşiţa, datorită intervenţiei salutare a directorului Ion Jinaru. În total expoziţia a fost vizitată de peste 1.000 de persoane din Deta şi din împrejurimi.
Ing. Iancu Braicu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.