CUM NE AUTOSUPRAVEGHEM SĂNĂTATEA

TENSIUNEA ARTERIALĂ
Tensiunea arterială variază în permanenţă, atât în cursul unei zile cât şi pe parcursul unei săptămâni sau a unei luni. Ea este influenţată de schimbările de anotimp şi de temperatura ambiantă. De aceea, tensiunea arterială trebuie măsurată periodic, iar rezultatele trebuie notate cu atenţie. Chiar dispunând de rezultatele măsurarii repetate ale tensiunii arteriale, o persoană nu trebuie să-şi stabilească singură diagnosticul sau să adopte un tratament. Singurul care poate interpreta rezultatele măsurarii tensiunii arteriale este medicul curant. Daca în urma a două măsurari, valorile tensiunii arteriale depăşesc limitele normale, vorbim de hipertensiune arterială – cu consecinţe asupra întregului organism. Tensiunea arterială variază considerabil în cursul unei zile, fiind influenţată de factori mentali şi fizici: stări de angoasă, efortul fizic, tabagismul, cofeina, stresul, etc.

Sfaturi pentru o măsurare corectă a tensiunii arteriale:

* după o masă bogată, aşteptaţi o ora înainte de determinarea tensiunii
* nu fumaţi şi nu consumaţi alcool înainte de a vă măsura tensiunea
* o ora înainte de determinarea tensiunii nu trebuie să efectuaţi efort fizic
* încercaţi să vă odihniţi cu 15 minute înainte de determinare
* nu vă măsuraţi tensiunea când sunteţi stresat(ă)
* temperatura corporală trebuie să fie normală
* nu vă luaţi tensiunea dacă vă este prea cald sau prea frig
* dacă tensiometrul a fost ţinut la temperaturi joase (aproape de 0º C), păstraţi-l la căldură cel puţin o oră înainte de utilizare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.