RIDICAREA BISERICII DIN DETA SE APROPIE DE FINAL

13 ani de lucrări pentru înălţarea lăcaşului sfânt.
Lucrările la biserica din Deta au început în 1996 odată cu turnarea fundaţiei. Pentru câţiva ani lucrările au fost întrerupte, fiind reluate apoi în 1999. De-a lungul anilor s-a construit cu pauze, în funcţie de cum au existat fonduri sau cum a permis vremea. Ridicarea bisericii a fost afectată şi de neseriozitatea constructorilor, puţine fiind firmele profesioniste care au făcut treabă bună. Fundaţia bisericii a fost turnată parţial de firma SC Iordan, lucrările au fost continuate de SC Alpha, iar din 2006, de finalizare s-a ocupat firma SC DS Asa-Nom. Suma necesară pentru înălţarea bisericii a fost adunată din fonduri de la bugetul de stat, din donaţii sau din sponsorizări. Preotul Ioan Ciprian Blagoe, parohul oraşului a făcut toate eforturile posibile pentru a strânge cât mai mulţi bani pentru înălţarea lăcaşului de cult. Valoarea lucrărilor se ridică la aproape un milion de lei noi.

Sprijin financiar pentru biserică.
Membrii de seamă ai comunităţii locale nu au rămas indiferenţi la eforturile parohului şi au contribuit sub diverse forme. Astfel actualul primar Petru Roman, alături de fostul primar Buhaş Crăciun şi de Rotaru Sorin au donat cele trei cruci de inox înalte de 2,5 m. Realizarea ferestrelor a fost asigurată gratuit de către cunoscutul om de afaceri Lucian Ioţcov din sticla donată şi tăiată de către Pavel Romanica. Donaţiile nu s-au oprit aici. Scările şi balustrada din inox au fost achitate de Gheorghe Ciobanu, deputatul din colegiul 10 Deta, iar gardul din jurul bisericii de către omul de afaceri Pop Nicolae. Manopera picturii de deasupra uşilor principale, realizată de domnul Oley din oraş, a fost acoperită de către Buzaş Sabin. Costurile pentru clopotul mare ale bisericii au fost suportate de către firma Eybel, iar cheltuielile pentru celalalte două clopote mici au fost asigurate de către Despi Ioan, Pop Nicolae şi Verdeţ Aurel. Dornici de un lăcaş de cult de unde să-şi înalţe rugăciunea, o parte din enoriaşii din Deta au contribuit la achiziţionarea instalaţiei electronice pentru comanda clopotelor, iar un alt grup de credincioşi a suportat cheltuielile pentru calendarul deosebit care împodobeşte acum biserica. “Biserica are iconostas, scaune şi tot ce se cuvine unui loc de rugăciune. Singurul lucru care lipseşte este înfrumuseţarea lăcaşului cu picturile atât de necesare ”, ne-a spus preotul Ioan Ciprian Blagoe.

Planuri de viitor.
Deşi sfinţirea bisericii va avea loc la sfârşitul lunii octombrie, mai sunt multe de făcut în interiorul lăcaşului de cult. În subsolul edificiului, se doreşte amenajarea unei arhive, a unei biblioteci şi chiar a unei săli de şedinţe. Mai rămâne de asemenea de rezolvat problema încălzirii spaţiului şi a folosirii staţiei de amplificare. Însă preotul paroh Ioan Ciprian Blagoe este încrezător şi ştie că va fi ajutat de comunitate şi de autorităţile locale. În ultimii 7 ani, în cadrul fiecărui buget anual, Primăria Deta a alocat fonduri pentru construcţia bisericii. Întrebat despre implicarea în ridicarea lacaşului de cult, primarul Petru Roman ne-a asigurat că lucrările pentru biserică vor fi sprijinite în continuare de la bugetul local. I.G.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.