Bugetul Primăriei Deta


În fiecare an, speranţele noastre cu privire la investiţiile şi serviciile oferite de primărie, se trezesc în perioada în care se stabileşte bugetul pentru anul respectiv. De multe ori, fără să ne dăm seama, avem aşteptări prea mari de la administraţia locală, mai ales în condiţiile în care o parte dintre cetăţenii uită să îşi plătească contribuţiile locale. Vrem drumuri sau trotuare mai bune, şcoli mai moderne, servicii sociale la standarde europene, însă puţini dintre noi înţeleg că posibilităţile primăriei se întind atât cât permite suma colectată. Dacă cetăţenii contribuie, avem un buget mai mare, dacă nu, primarul în calitate de administrator al comunităţii, este nevoit să se descurce cu ce are la dispoziţie.


Pentru a înţelege mai bine felul în care sunt gestionaţi banii publici la nivel local, dorim să vă prezentăm câteva date importante despre ce înseamnă un buget al unei primării şi cum se constituie acesta. În primul rând, să clarificăm termenul de buget. Buget este documentul prin care sunt prevăzute şi aprobate în fiecare an veniturile şi cheltuielile unei instituţii publice. Baza legală ce reglementează întocmirea şi execuţia bugetară este dată de Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale. Mulţi dintre dumneavoastră s-au întrebat probabil, din ce este format bugetul, de unde provin banii care sunt cheltuiţi pentru comunitate. Astfel, veniturile bugetare se constituie din:
• venituri proprii, formate din: impozite, taxe, contribuţii, alte vărsăminte, alte venituri şi cote defalcate din impozitul pe venit;
• sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat;
• donaţii şi sponsorizări;
• subvenţii de la bugetul de stat şi de la alte administraţii;
• operaţiuni financiare.
Fundamentarea acestora la întocmirea bugetului se bazează pe constatarea şi evaluarea materiei impozabile şi a bazei de impozitare, în funcţie de care se calculează impozitele şi taxele aferente, evaluarea serviciilor prestate şi a veniturilor obţinute din acestea, precum şi pe alte elemente specifice, inclusiv pe serii de date, în scopul evaluării corecte a veniturilor. Ar fi multe de scris despre bugetul unei primării, însă în acest număr vom încerca să expunem doar informaţiile elementare, pentru a vă putea face o idee. Important de reţinut este faptul că fundamentarea şi aprobarea cheltuielilor bugetelor locale se efectuează în strictă corelare cu posibilităţile reale de încasare a veniturilor bugetelor locale, estimate a se realiza. Asta înseamnă că dincolo de dorinţa şi intenţia primăriei de a executa diverse lucrări sau servicii, trebuie să se limiteze la banii existenţi in buget. Deseori cetăţenii cred că primăria nu este interesată de problemele lor imediate, însă adevarul este că un buget impune o listă de priorităţi. Astfel, primăria va reuşi sa rezolve toate problemele, însă treptat, în funcţie de prioritaţi şi veniturile încasate la buget. Mihaela Vulpe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.