Polul de dezvoltare Deta-Vrsac

Inţiativa colaborării româno-sârbe a fost lansată de deputatul Gheorghe Ciobanu
La iniţiativa deputatului colegiului 10 Deta, Gheorghe Ciobanu, la Vrsac, a fost organizată o întâlnire între primarii din colegiul 10 şi cei ai localităţilor aparţinătoare oraşului Vrsac. Deta a fost reprezentată de primarul Petru Roman şi o delegaţie de la Primărie, oraşul nostru fiind "motorul" întâlnirii şi un exemplu de bună practică pentru celalalte localităţi din zonă. Scopul acestei întâlniri a fost stabilirea de relaţii între administraţiile locale din cele două regiuni pentru accesarea fondurilor europene şi dezvoltarea unor proiecte comune. Serbia se află în plin proces de preaderare şi există multe oportunităţi de finanţare pentru proiectele transfrontaliere pe programul IPA. Alături de cei peste 40 de primari din cele două regiuni de frontieră, s-au aflat consulul general al României la Vrsac, Gabriel Nicola, preşedintele comunei Vrsac, Cedomir Zivkovic, preşedintele Adunării Comunei Vrsac, Stevica Nazarcic, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, subprefectul de Timiş, Marossy Zoltan şi deputaţii minorităţilor sârbe şi bulgare din Parlamentul României, Dusan Popov şi Nicolae Mircovici.
Programul întâlnirii
În prima zi a întâlnirii, cele două delegaţii au vizitat biserica românească din Vrsac, unde arhimandritul Longhin a punctat importanţa acestei întâlniri pentru minoritatea românească din Banatul Sârbesc. A urmat o vizită în localitatea Coştei, unde primarii au stabilit primele contacte în cadrul unei întâlniri de suflet. Sâmbătă dimineaţă, la Primăria din Vrsac a avut loc întâlnirea oficială a delagatiilor. "Această acţiune reprezintă un prim pas în direcţia dezvoltării relaţiilor dintre localităţile din colegiul 10 Deta şi cele aparţinătoare regiunii Vrsac” a spus Petru Roman, primarul oraşului Deta.
Deta si Vrsac pot lua bani europeni
Serbia se află acum în procesul de preaderare la UE, iar experienţa părţii române îi poate ajuta. Există fonduri europene destinate acestui proces, iar proiectele transfrontaliere pot să se bucure de un real succes. Un prim pas s-a şi făcut deja în acest sens. Oraşul Deta şi Vrsac au depus un proiect de 1 milion de euro, în câteva săptămâni urmând să se afle dacă proiectul va primi această finanţare. "Există o relaţie de bună înţelegere veche între aceste două regiuni şi sunt convins că întâlnirea de la Vrsac a pus bazele unei colaborări care va aduce avantaje concrete ambelor parti”, a continuat primarul Petru Roman. Preşedintele CJT, Constantin Ostaficiuc a anunţat că toate proiectele vor fi coordonate tehnic de ADETIM, iar în următoarea perioadă, se vor crea doi poli importanţi de dezvoltare a regiunii, la Deta şi la Vrsac. "Colaborarea în acest pol de dezvoltare Deta-Vrsac se va face atât în plan economic cât şi prin proiecte comune de dezvoltare a infrastructurii şi în plan cultural şi chiar social”, a spus Constantin Ostaficiuc. Preşedintele comunei Vrsac, Cedomir Zivkovic a confirmat că relaţiile bune de colaborare în domeniul culturii şi al sportului vor fi dezvoltate, iar proiectele comune de infrastructura vor constitui o prioritate pentru ambele părţi. La finalul întâlnirii de la Primăria Vrsac, deputatul Gheorghe Ciobanu a anunţat că în septembrie, la Deta se vor discuta primele realizări ale colaborării, într-o întâlnire similară, la care vor fi invitate autorităţile din Vrsac. "M-aş bucura să fiu solicitat, să sprijin în Parlamentul României, în calitatea mea de preşedinte al grupului de prietenie România - Serbia, proiectele transfrontaliere propuse spre finanţare de primarii din colegiul 10, împreună cu cei din zona Vrsac”, a precizat deputatul Gheorghe Ciobanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.