Vă salut prieteneşte! Astăzi despre

Expunerea la căldură (hipertermia)
În zilele de vară, subiectul expunerii la căldură, poate fi considerat unul "fierbinte". Să vedem înainte de toate, ce înseamnă hipertermia. Expunerea corpului, fie prin muncă, fie prin exerciţii fizice, la temperaturi mari pentru scurt timp sau la temperaturii medii pentru timp lung, poate declanşa o serie de simptome care descriu hipertermia. Despre aceeaşi afecţiune vorbim şi în cazul unor boli care evoluează cu creşterea temperaturii, cel mai frecvent infecţii, dar şi accidente cerebrale. Deshidratarea este cea mai evidentă manifestare a hipertermiei. Aceasta apare gradat şi este întâlnită la cei care lucrează sau fac exerciţii, în mod intens, în condiţii de căldură mare şi umiditate scăzută, condiţii cu care persoanele nu sunt obişnuite. Deshidratarea se datorează pierderii puternice de lichide şi săruri prin transpiraţie intensă.
Cum recunoaştem o persoană deshidratată?
* subiectul este obosit şi acuză slăbiciune, ameţeli, eventual dureri de cap, greaţă cu sau fără vărsături
* temperatura suferindului poate fi normală sau uşor crescută
* pielea poate fi rece, galbenă şi lipicioasă
* transpiraţie abundentă, pulsul devine din ce în ce mai rapid şi superficial
* respiraţia poate deveni din ce în ce mai rapidă şi superficială (hiperpnee),
* poate apare pierderea de cunoştinţă (leşinul)
Cum ajutăm o persoană deshidratată?
* persoana deshidratată se va muta într-un loc umbros şi mai răcoros;
* se va întinde pe jos, dacă este inconştientă, în poziţia laterală de siguranţă şi cu picioarele mai sus decât capul, 20-30 cm deasupra solului (poziţie numită Trendelenburg)
* pentru inconştienţi se va alerta imediat SMU (112); până la sosirea ambulanţei se vor observa continuu pulsul şi respiraţia, luând măsurile necesare în cazul deteriorării lor (resuscitarea cardio-pulmonară, dacă este nevoie)
* se vor descheia hainele, se va relaxa cravata sau cureaua, dacă este cazul, şi se vor îndepărta persoanele din jur pentru ca victima să primească mai mult aer
* se va încuraja persoana deshidratată să bea înghiţituri mici de apă puţin sărată (o linguriţă rasă de sare la un pahar de apă de 200 ml), o jumătate de pahar (100 ml) la fiecare sfert de oră (dacă varsă, se întrerupe administrarea)
* se va încerca răcorirea persoanei deshidratate cu comprese reci şi umede pe frunte şi pe corp, prin folosirea unui evantai, sau prin mutarea într-o încăpere cu aer condiţionat
Dacă starea victimei se înrăutăţeşte sau durează mai mult de 30 minute, alertaţi SMU (112)!
Pe curând! Dr. CIF

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.