Astazi despre: TRAUMATISMUL CRANIAN ŞI PIERDEREA CUNOŞTINŢEI

Orice lovitură, mai slabă sau mai puternică, poate provoca leziuni atât în creier cât şi în măduva spinării. De la o anumită intensitate în sus, traumatismul cranian poate determina pierderea cunoştinţei.
Cum functioneaza creierul
Creierul este bine închis în cutia craniană osoasă şi este înconjurat de lichidul cefalo-rahidian pentru a fi protejat de lovituri. El transmite comenzi prin intermediul măduvei spinării, care coboară în lungul gâtului şi a coloanei vertebrale toracice şi lombare (şira spinării), către toţi nervii corpului uman. Creierul şi măduva spinării sunt structuri extrem de fragile, şi incapabile de a se autorepara, cu toată protecţia oferită de craniu şi coloana vertebrală.
Cum ne dăm seama dacă este vorba despre un traumatism cranian
În traumatismul cranian, creierul poate suferi atât din cauza loviturilor directe cât şi din cauza lovirii lui de propriul mijloc de apărare, cutia craniană, se cunosc o serie de consecinţe grave ale acestui mecanism de contralovitură. Toate traumatismele capului trebuie abordate cu cea mai mare atenţie şi suspiciune, mai ales dacă determină apariţia vreunuia dintre semnele următoare, care atestă creşterea presiunii intracraniene:
* Vomă, durere persistentă de cap sau somnolenţă;
* Pierdere de cunoştinţă parţială sau de scurtă durată;
* Pupile (partea neagra din centrul ochiului) de mărimi inegale, sau care cresc în dimensiuni sau care nu se mai micşorează la lumină (această evoluţie denotă creşterea presiunii intracraniene);
* Paralizie sau slăbiciune de o parte a feţei sau a corpului;
* Respiraţie zgomotoasă sau neregulată, sau care scade în intensitate;
* Puls puternic şi rar;
* Temperatura corporală crescută şi faţă congestionată;
* Scurgeri de lichide sanguinolente (sau de sânge) din nas sau ureche(i).
ATITUDINE IMEDIATĂ
Pentru oricare dintre cazurile de mai sus se cheamă de urgenţă ambulanţa. Bolnavul trebuie imobilizat cervical, se verifică pulsul şi îndepărtează oamenii din jur său. De asemenea un lucru bun care se poate face este deschiderea fereastrei şi relaxarea cravetei şi a curelei bolnavului. Dr. Cobzariu Iosif Florin, manager al Spitalului Orăşenesc din Deta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.