Proiect pentru atragerea investitorilor în oraşul Deta

Conducerea Primăriei Deta a participat la începutul acestei luni la lansarea unui nou proiect transfrontalier cu finanţare europeană în urma căruia oraşul nostru va beneficia de o bună oportunitate de creare de noi locuri de muncă prin deschiderea unui parc industrial. Proiectul de finanţare a administraţiilor locale din Deta şi Plandiste (Serbia) se derulează în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră România - Republica Serbia, IPA, fiiind finanţat în prima solicitare de proiecte. Contractul de finanţare a fost semnat în 14 decembrie 2010, iar în data de 5 aprilie 2011 a avut loc lansarea oficială a proiectului în localitatea Plandiste, Republica Serbia. Unul dintre obiectivele acestui proiect este sprijinirea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii din localităţile Deta şi Plandiste prin realizarea unui incubator de afaceri în Plandiste care să sprijine sectorul IMM, în domeniul industriei uşoare, în special industria textilă. Un alt obiectiv, la fel de imporatnt, vizează finanţarea studiilor necesare realizării unui parc industrial la Deta şi nu în ultimul rînd, activitățile din proiect urmăresc transferul de modele de bună practică de o parte şi altă a frontierei.
După evenimentul de la Plandiste urmează să fie organizată o conferinţa de presă de lansare în România şi o conferinţa de promovare a oportunităţilor de investiţii. Organizatorii vor participa la târguri şi expoziţii la Pancevo şi la Timişoara, după care vor fi achiziţionate serviciile pentru realizarea documentaţiei tehnice în vederea deschiderii parcului industrial de la Deta. Acest parc industrial se va întinde pe o suprafaţă de 22 de hectare şi va oferi toate condiţiile de infrastructură pentru investitorii care vor deschide afaceri la Deta. În acelaşi timp, proiectul mai oferă oportunitatea de promovare a firmelor care au investit până acum în oraşul nostru dar şi realizarea unei campanii de promovare a oraşului Deta, ca zonă de afaceri. Vor fi realizate mai multe materiale de promovare şi astfel vom putea atrage mai mulţi investitori în zonă. Un alt rezultat important al acestui proiect este seria de şapte întâlniri între locuitorii din Deta şi Plandiste la care sunt aşteptaţi să participe aproape 500 de persoane. „Suntem încă în plină criză financiară la nivel internaţional. Recesiunea a atins toate ţările, fie că sunt pe continetul american sau în Europa. Localităţile mici, dependente de un singur sector economic au suferit cel mai mult, deoarece acolo unde fabricile, magazinele sau afacerile s-au închis, au rămas în urmă şomeri, specializaţi într-un singur tip de muncă şi lipsiţi de puterea de a învăţa o meserie nouă. Munca într-un singur domeniu poate însemna competenţă crescută, însă în caz de disponibilizare, anulează şansele unei reconvertiri profesionale. Aici intervine rolul autorităţilor publice şi al administraţiei unei localităţi", a spus primarul Petru Roman la lansarea proiectului de la Plandiste. "Să tragem învăţăminte din ceea ce s-a întâmplat, să iniţiem o strategie, să vedem dincolo de interesul imediat şi să gândim soluţii pentru 5-10 ani. Dacă aşteptăm investitori, dacă vrem afaceri diverse în localităţile noastre, nu putem sta cu mâinile în sân. E nevoie să oferim ceva. Trebuie să venim cu facilităţi, sprijin şi idei. La Deta, acestea se pot contura într-un parc industrial. Investitorii au nevoie de infrastructură, de utilităţile necesare înfiinţării unor unităţi economice. Toate acestea se regăsesc într-un parc industrial care înseamnă pentru orașul nostru, posibilitatea de a încuraja societăţile comerciale să-şi extindă afacerile, fapt care generează automat noi locuri de muncă dar şi atragerea de noi investiţii", a mai spus Petru Roman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.