”Camerele agricole sunt soluții pentru o agricultură performantă”

Este de părere dr. Tiberiu Lelescu, director DAJ Timiș și președintele regional și județean al comitetelor de inițativă pentru înființarea camerelor agricole
A apărut legea și normele metodologice prin care se înființează camerele agricole. Acestea vor prelua mare parte din activitățile Direcției Agricole județene (DAJ), Cadastrului, APIA etc. Camera agricolă zonală va rezolva problemele agricultorilor urmând a fi condusă de fermieri ce vor fi aleși prin vot de către locuitorii satelor și comunelor.


Comitetul județean care va avea rolul de a stabili primii pași pentru înființarea camerelor agricole zonale este condus de către dr. Tiberiu Lelescu, directorul DAJ Timiș. Dr. Tiberiu Lelescu a fost ales și președintele comitetului pe întreg Banatul. „Urmează procedura de înfiinţare a Camerelor zonale. Procedura de stabilire a reprezentanţilor fermierilor la nivel local ar trebui încheiată până la toamnă. Conform legislaţiei, fiecare Cameră Agricolă zonală trebuie să reprezinte minimum 1200 de fermieri, deci în Timiş ar urma să fie înfiinţate un număr de aproximativ 30 de asemenea organizaţii. La Deta vom deschide o astfel de cameră agricolă aici urmând să fie arondate comunele din apropiere. Vor fi și excepții, de exemplu, Recaș și Peciu Nou, unde vom avea camere agricole cu sub 1200 de fermieri. Camerele agricole sunt independente, sunt ale fermierilor și celor pe care aceștia îi aleg să-i reprezinte”, ne-a declarat Tiberiu Lelescu. La o cameră agricolă zonală vor fi arondate mai multe comune, conducătorii acesteia urmând a fi stabiliți în urma votului, ca în campaniile electorale. Vor participa la vot fermierii care se află în baza de date pe anul 2010 a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, a ocoalelor silvice private. Primăriile nu vor participa la vot chiar dacă au teren agricol.

Atribuțiile camerei agricole zonale
Atribuțiile camerei zonale sunt următoarele: avizează scoaterea din circuitul agricol a terenurilor; elaborează documentaţiile pentru proiecte de absorbție a fondurilor europene și naționale; realizează documentaţiile pentru înscrierea în cartea funciară a terenurilor agricole şi forestiere; avizează tăierile de nuci din afara fondului forestier; certifică calitatea de producător agricol. ”Camera agricolă zonală va mai avea posibilitatea de a înființa o societate comercială care va aproviziona fermierii cu îngrășăminte, semințe, pesticide. Societatea va urma să lucreze și terenurile pârloagă din aria de activitate a camerei” adaugă Tiberiu Lelescu.
Info
În 14 aprilie 1925 se înființa Uniunea Camerelor Agricole din România. În acei ani, agricultura era condusă de această organizație iar România era… grânarul Europei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.