Ziua eroilor la Deta

Ziua Eroilor şi Martirilor Neamului Românesc, sărbătorită anul acesta pe 2 iunie, în toată ţara, a fost marcată şi atât în oraşul Deta, cât si în localitatea Opatiţa printr-un ceremonial religios, evocarea evenimentului şi depuneri de coroane.

În prezenţa oficialităţilor locale şi a reprezentanţilor principalelor instituţii şi partide politice, ceremonia a fost deschisă de primarul oraşului, domnul Petru Roman care a subliniat importanţa acestei zile. Aceşti oameni şi-au dat viaţa cu certitudinea că jertfa lor nu va fi în zadar. Au luptat pentru o cauză şi acest lucru ar trebui să fie o lecţie pentru noi toţi. Dar poate cea mai importantă lecţie pe care ne-au dat-o eroii acestei ţări este cea a unirii. Nimic nu s-a făcut prin dezbinare, în schimb totul s-a făcut prin unire. Toţi paşii importanţi făcuţi de ţara noastră spre progres şi spre libertate s-au făcut atunci când oamenii din această ţară au fost uniţi, atunci când s-au pus toţi împreună şi au luptat pentru o cauză. Dezbinarea a fost cea care ne-a ţinut în loc sau chiar ne-a întors în timp”, a spus primarul Petru Roman. Slujba de pomenire a eroilor căzuţi în lupte pentru apărarea ţării, a fost oficiată de către protopopul Ion Prisăceanu şi părintele paroh Ciprian Blagoe la Deta, iar la Opatiţa de către părintele Ioan Rujan. După acest impresionant moment, a urmat o scurtă evocare a importantei acestei zile, susţinută de Diana Tătăruşanu. În încheiere, rând pe rând, reprezentanţi din partea Primăriei, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Poliţiei din Deta, ai Poliţiei de frontieră, ai Unităţii de pompieri militari, ai Grupului Şcolar ,,Sfântul Nicolae,, ai Asociaţiei veteranilor de război, au depus coroane pentru cinstirea şi pomenirea veşnică a celor care s-au jertfit pentru neamul românesc. Partidele politice din Deta, nu au rămas indiferente în faţă unui astfel de eveniment, la ceremonia comemorativă participând de asemenea Partidul Democrat Liberal, Partidul Social Democrat, Uniunea Democrată Maghiară, Partidul Conservator, Uniunea Sârbă, Forumul Democrat German si consilierul independent Ioţcov Lucian. „Noi românii, popor creştin prin tradiţie, am legat comemorarea eroilor neamului de una din marile sărbători ale creştinismului şi anume, de Ziua Înălţării la cer a Domnului nostru Isus Hristos. De Ziua Eroilor sunt comemoraţi soldaţii căzuţi în cele două războaie mondiale şi în războiul de independenţă”, a punctat directorul Casei de Cultură, Ovidiu Ivancea. Ziua Eroilor a fost organizată de către Primărie şi Consiliul Local, alături de Casa de cultură orăşenească din Deta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.