“Fărşang 2012” în Deta


Un frumos obicei al bulgarilor este “Fărşangul”, o sărbătoare plină de voie bună şi veselie, cu mult râs, cantece, dansuri, glume şi măşti. Este ultima distracţie înainte de a intra in postul Paştelui catolic. Cei dornici să se veselească şi să uite pentru moment de problemele şi grijile cotidiene, invitaţi de preşedintele Filialei Deta al Uniunii Bulgare din Banat – România domnul Boboiciov Ioan (Bobi), s-au adunat la Casa Bulgară din Deta, duminică 19 februarie, ora 17. Distracţia a inceput cu un carnaval al măştilor şi costumelor. Cei mascaţi, însoţiţi de acordurile muzicale a doi instrumentişti, la acordeon şi saxofon, au străbătut centrul oraşului şi au fost aplaudaţi de cei prezenţi in acele momente pe străzi. Distracţia a continuat cu mult dans şi voie bună. Nu a lipsit nici momentul scoaterii bănuţului cu limba dintr-o farfurie cu apă, moment care a stârnit râsete, dar şi incurajări pentru cei mici, care în final au fost răsplătiţi de preşedintele filialei primind pentru moneda scoasă o bancnotă cu valoare inzecită. Un alt moment de bucurie, pentru cei norocoşi, a fost tombola, cu o mare diversitate de produse. Bulgarii din Deta au petrecut câteva ore bune, au dansat, s-au bucurat, au băut şi au mâncat şi împreună s-au simţit foarte bine. Primarul oraşului, domnul Petru Roman a fost prezent la acest frumos eveniment si s-a bucurat alături de participanţii la eveniment aşa cum spune cântecul: “acum fraţilor e Fărşangul, petreceţi şi vă veseliţi şi după trei zile vă opriţi”. (Petronela Şehabi)

Sâmbătă,18.02.2012, la restaurantul "Turist" din Deta, s-au adunat în număr important de maghiari care, alături de prieteni români, dornici de distracţie, înainte de intrarea în Postul Paştelui au sărbătorit împreună tradiţionalul Farsang. Spre marea bucurie a organizatorilor, U.D.M.R Deta și Organizaţia Culturală "Bakalovitch Emma" s-a creat o atmosferă plăcută in care distracţia şi-a spus cuvântul. Punctul culminant a fost tombola organizată cu această ocazie. Glumele nu au contenit iar servirea promptă și impecabilă a mulţumit lumea. În concluzie a fost o seară reuşită! (László Edit)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.