Sărbători pe rit vechi

Comunitatea sârbă din Deta a celebrat şi anul acesta sărbătorile de iarnă după calendarul Iulian, conform tradiţiilor bătrâneşti. Pe 6 ianuarie, Ajunul Crăciunului a fost marcat aşa cum spune obiceiul.

După ce de-a lungul zilei gospodinele au pregătit mâncărurile tradiţionale de post specifice acestei zile, precum: peşte, „rebranaţ” (ciuşpais de fasole) şi „ghibaniţe” (plăcintă cu dovleac), locuitorii sârbi ai oraşului nostru au asistat la aprinderea tradiţională a „Badnjak”-ului (un trunchi de stejar), la Biserica Ortodoxă sârbă din Deta, foc care simbolizează sănătate, putere şi speranţa dătătoare de viaţă.

Focul a fost unul mare, plin de scântei, ceea ce înseamnă că va fi un an cu bucurie, sănătate şi belşug. În jurul focului s-au strâns copiii ansamblului „Sveti Nikola” din Deta, care au cântat colinde tradiţionale. După oficierea vecerniei, ansamblul a oferit un program special de Crăciun format din colinde şi recitări închinate pruncului Isus, iar la finalul programului copiii au primit pachete de dulciuri, oferite de familia Rotariu, în timp ce părinţii şi credincioşii s-au încălzit cu vin fiert , covrigi şi prăjituri de post. Fiecare creştin a primit crenguţe de stejar şi un spic de grâu.

Alături de comunitatea sârbă a fost ca de fiecare dată şi primarul oraşului Deta, Petru Roman. Prima zi de Crăciun a început cu oficierea Liturghiei de către preotul paroh Ljubodrag Bogicevic, în timp ce, de pe mesele sârbilor nu a lipsit tradiţionala „cesniţă”, paiele împrăştiate prin casă şi bucatele cât mai alese şi bogate. Imediat după masa festivă de Crăciun, copiii ansamblului au plecat să colinde casele sârbeşti, spre marea bucurie şi mulţumire a gazdelor, care i-a primit cu mere, nuci şi dulciuri, conform tradiţiei.

Nici, sărbătorirea Noului An pe rit vechi nu a fost omisă în oraşul nostru, sârbii au petrecut până în zori aşa cum le este lor specific, cu orchestră sârbească şi bucate alese, urându-şi „Srecna Nova Godina!” Sărbătorile de iarnă s-au încheiat pe data de 27 ianuarie cu ocazia prăznuirii marelui sfânt şi protector al poporului sârb „Sfântul Sava”. În cinstea sa, la Biserica Ortodoxă sârbă din Deta s-a tăiat colacul, iar copiii i-au închinat cântece şi au fost răsplătiţi cu dulciuri de către naşii din acest an, familia Ene. (Diana Tătăruşanu)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.