Carbuni bine incinsi, ceaune de
fonta in care mancarea nu se prinde niciodata si preparate care iti lasa gura
apa, astfel au fost intampinati amatorii de bucate alese care au ales sa treaca
pragul deja celebrului festival “Ceaunul si Gratarul” de la Deta.
Nascut din pasiunea pentru
traditia gatitului, evenimentul culinar desfasurat in 15 septembrie, a reunit
22 de echipe din patru tari europene, toate pregatite sa demonstreze ca
stapanesc cele mai bune retete. Bucatari amatori din Romania, Ungaria, Serbia
si chiar Austria au aratat ca mancarea inseamna mai mult decat un simplu rasfat
pentru simturile celui care o degusta, iar preparatele gatite la ceaun si la
gratar, dupa retete vechi, traditionale, pastrate de oameni gospodari care inca
mai pun suflet in mancarea pe care o pregatesc, au depasit asteptarile celor
prezenti la eveniment. Dincolo de incantarea gustului, festivalul culinar
“Ceanul si Gratarul” a fost o lectie de multiculturalism si rezistenta in fata
uitarii aduse de globalizare. “Avem acasa tigai tefal cu termospot, cuptoare cu
microunde si instrumentele cele mai sofisticate pentru a ne usura munca in
bucatarie, insa am uitat sa gatim cu placere, dupa retetele mostenite de la
bunicii si parintii nostri. Ma bucur sa vad atatia oameni din Deta, care, la
fel ca mine, au venit la festival sa redescopere gustul si amprenta copilariei”
ne-a spus una dintre participantele la festivalul culinar.
Spectacol folcloric de calitate si planuri pentru MasterChef
Parfumul, aroma si culorile toamnei au intregit atmosfera festivalului
banatean, iar pentru ca se stie ca muzica are efecte magice asupra celor care o
asculta, Ansamblul de dansuri populare maghiare „Margareta” si Ansamblul
„Sveti Nikola” din Deta au cantat si dansat atat spre bucuria celor care
trudeau in fata focului, cat si pentru cei care au venit sa guste din
mancarurile traditionale. O propunere inedita venita din partea primarului
Petru Roman, prezent la eveniment pentru a incuraja echipele de bucatari, a
adus zambetul pe buzele tuturor celor prezenti. „In fiecare an concursul
nostru culinar a adus in atentia amatorilor de mancaruri bune, bucatari cu
experienta, rezultatele muncii lor impresionand chiar si specialisti in
domeniu. Avem pasiune, avem retete cum nu sunt nicaieri in lume, asa ca haideti
sa trimitem castigatorii din acest an direct la Master Chef pentru a reprezinta
Deta cu cele mai bune mancaruri la ceaun si la gratar!” a spus primarul Petru
Roman in fata publicului multumit de macarea prezentata.
Premii si cupe pentru bucatarii participanti
Dupa ce toate ingredientele s-au transformat in mancaruri care de care mai
delicioase si apreciate de public, juriul format din Ionel Mozos - inspector
SANEPID Deta, Gerhart Samantu - viceprimar al orasului Deta, Lavinel Pitic - Primarul
comunei Costei, Laszlo Horvath - reprezentantul comunei Bordany si Alexandru Voiculescu
- consilier local, a hotarat catre cine merg premiile si cupele puse in joc. La
finalul festivalului, toata lumea a plecat multumita si hotarata sa participe
din nou anul viitor, la cea de-a saptea editie a „Ceaunului si gratarului”. Diana Tatarusanu
Distinctiile acordate
LOC I : VIP
21; Grup Scolar Sf. Nicolae Deta - Ciorba de fasole cu ciolan
LOC I: ČOKA,
Serbia
– Pleskavita
LOC I:
MEHALA; Deta – Pui manastiresc
LOC I:
SENIORII PRICEPUTI; Asociatia Seniorilor Deta – Varza cu carne
LOC I:
SENIORII DETA; Asociatia Seniorilor Deta – Ciulama cu mamaliga
LOC I: ČOKA, Serbia – Frigarui
LOC II:
ROKERII, Deta: - Frigarui
LOC I :
PESCARII, Costei, Serbia – Ciorba de peste
LOC II:
POMPIERII, Deta – Ciorba de peste
LOC I:
KEDVENC, Deta – Sarmale
LOC II:
BORDANY, Ungaria – Sarmale
LOC I:
BORDANY, Ungaria – Tocanita de vita
LOC II:
BORDANY, Ungaria – Tocanita de oaie
LOC III: MARGIT &
ROMAN, Austria – Tocanita de
mistret
MENTIUNE I:
MARGHITA, Serbia – Tocanita
MENTIUNE II:
S.V.S.U., Deta – Tocanita de porc
LOC I: GRADINITA,
Deta – Paprikas
LOC II: H, Deta –
Paprikas
LOC I: PRIETENII,
UDMR Deta – Gulas
LOC II: VANATORII,
Costei – Gulas
LOC III:
MOTO-MOLDO-GULAS, Deta – Gulas
MENTIUNE: TAPALAGA,
Barite, Serbia - Gulas
Foarte frumos!
RăspundețiȘtergereReview my blog post - ora exacta