Unirea Principatelor Române nu a fost uitată la Deta


Consiliul Elevilor din Deta a comemorat prin cântec și dans popular unul dintre cele mai importante momente din istoria romanilor

Pentru a marca cei 154 de ani de la Unirea Principatelor Române, Consiliul elevilor din Deta coordonat de profesoara Lenuţa Galamboş, a organizat la Sala festivă a şcolii un program cultural artistic dedicat Micii Uniri. Manifestarea s-a bucurat de un real succes, printre invitați numărându-se primarul oraşului, Petru Roman, alături de părinţi și locuitori ai oraşului Deta. De asemenea, la eveniment a luat parte directorul Liceului Tehnologic “Sfântu Nicolae”, profesorul Ion Jinaru, împreună cu cadrele didactice pe care le coordonează. 

Aplauze și aprecieri pentru spectacolul oferit de elevii din Deta
Pe scenă au urcat corul şcolii, ansamblul de dansuri populare bulgăreşti “Brest”, ansamblul de dansuri populare ungureşti “Margareta”, ansamblul de dansuri populare româneşti al Casei de Cultură, precum şi alţi elevi ai liceului, care prin evoluţiile lor au demonstrat încă o dată că şcoala din Deta are cei mai talentaţi elevi.
Invitat pe scenă să adreseze câteva cuvinte tinerilor care și-au dat silința să organizeze întreg evenimentul, primarul Petru Roman și-a arătat mulţumirea pentru tot ce au făcut elevii cu atâta dragoste şi dăruire și le-a vorbit despre semnificaţia zilei de 24 ianuarie. Evenimentul s-a terminat cu tradiționala “Hora unirii” unde toți cei prezenţi și-au dat mâna și s-au bucurat împreună de un moment cu o profundă semnificație istorică. Șehabi Nadia.

"Lecţia unirii ne poate fi folositoare în fiecare zi, în tot ceea ce facem, acasă, în familie, la şcoală şi nu în ultimul rând în comunitatea în care trăim, în oraşul Deta. Putem învăţa de la predecesorii noştri cum să fim uniţi şi să facem împreună lucruri importante care să rămână în urma noastră. Să nu credeţi că atunci când s-a realizat Unirea, oamenii erau foarte bogaţi şi o duceau foarte bine. Erau şi atunci vremuri grele, războaie, conflicte şi crize. Oamenii au trecut însă peste greutăţi şi au făcut ceva cu adevărat important. În loc să se certe și să se atace unii pe alţii, s-au adunat toţi la un loc şi au lăsat un lucru măreţ în urma lor. Este poate cea mai importantă lecţie de învățat din istoria noastră" a spus primarul Petru Roman.

Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, sau Mica Unire – cum o numesc istoricii, este considerată a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate - la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.