BALUL STRUGURILOR LA VÂRŞEŢ

Petrecere, folclor și multe planuri de viitor între primăriile Deta și Vârșet, așa poate fi descris Balul Strugurilor organizat de vecinii sârbi, la a cărui deschidere a fost invitată o delegație a Primăriei oraşului Deta, condusă de primarul Petru Roman.
După ce au urmărit împreună concertul marelui artist Miroslav Ilic, reprezentanții Primăriei Deta au discutat cu omologii lor sârbi despre proiectele care ar fi posibile între cele două localități, despre accesarea fondurilor destinate dezvoltării transfrontaliere și nu în ultimul rând au luat în considerare mai multe activități în care să fie implicați români și sârbi, indiferent de care parte a graniței se află. 

Artiștii  de la “Sveti Nikola”, ansamblul nostru de dansuri populare, invitați speciali la Vârșeț

O bună colaborare are întotdeauna un prim punct de plecare, iar românii din Deta și sârbii din Vârșeț au dovedit că cel puțin pe parte culturală, colaborarea merge strună. La invitaţia Centrului de cultură a localităţii Vârşeţ, membrii ansamblului de dansuri populare sârbeşti “Sveti Nikola” au participat în calitate de invitaţi speciali în cadrul spectacolului folcloric, fiind singurul ansamblu străin din cea de-a doua zi a Balului Strugurilor.

Artiștii noștri s-au prezentat cu coregrafia “Na kraj, na kraj, moja mila mobo”, din zona Srem a Vojvodinei, semnată de Ognean Cârstici, și, chiar dacă o ploaie torenţială părea a le umbri prestaţia, ansamblul “Sveti Nikola” a reușit să strângă în faţa scenei un număr însemnat de spectacori, care cu zâmbetul pe buze şi aplauze generoase au apreciat momentul pregătit. “Ambasadorii” noștri culturali au fost primiţi cu mare căldură atât de cetăţenii sârbi care i-au felicitat personal pentru activitate, cât şi de organizatorii evenimentului care au împărtăşit bucuria de a îi avea ca oaspeţi.
“Pentru ansamblul «Sveti Nikola», pot spune fără nicio îndoială că, acesta a fost cel mai important eveniment la care a participat până în prezent. Ceea ce m-a emoţionat mai tare a fost să văd cetăţeni sârbi şi chiar locuitori ai oraşului nostru, printre care şi domnul primar împreună cu domnul director al Casei de cultură, care au venit special pentru a ne urmări şi a ne susţine, fapt care ne-a conferit pe lângă o imensă bucurie, încrederea de a merge mai departe cu entuziasm şi devotament. Suntem aproape de ceea ce ne-am propus, de păstrarea  patrimoniului folclorului sârbesc, și doresc să mulţumesc tuturor că ne-au fost alături, le suntem profund recunoscători” a spus Diana Tătăruşanu, coordonatoarea ansamblului “Sveti Nikola”.
Zilele culesului de struguri sau Balul strugurilor de la Vârşeţ, așa cum este numit de localnicii români, a devenit atât de familiar în Deta încât reprezintă unul dintre cele mai așteptate evenimente ale toamnei, chiar dacă este organizat de vecinii noștri sârbi de peste graniță. Timp de trei zile, turiștii din România au urmărit spectacolele, au gustat din vinul și bucatele tradiţionale sârbeşti și s-au minunat de recolta bogată a Banatului sârbesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.