ZIUA SFÂNTULUI NICOLAE LA ETNICII SÂRBI


Asumându-şi sarcina de reprezentant al artei şi culturii etniei sârbe dar şi a oraşului Deta, Ansamblul Sveti Nikola, duce mai departe tradiţiile şi obiceiurile etniei sârbe, astfel că, şi în 2014 a deschis larg porţile tradiţionalului spectacol anual prilejuit cu ocazia prăznuirii Sfântului Nicolae.

Evenimentul mult așteptat a avut loc în data de 19 decembrie când membrii ansamblului au tăiat colacul la biserica ortodoxă sârbă din localitate alături de preotul paroh, conform tradiţiei sârbe, pentru sănătate şi prosperitate. Duminică, 21 decembrie s-a desfășurat spectacolul aniversar al ansamblului Sveti Nikola la Casa de Cultură a oraşului, unde în faţa publicului numeros şi cald, printre care şi primarul oraşului Deta, domnulPetru Roman, preşedintele Uniunii Sârbilor în România, domnul Ognean Cârstici, preotul paroh a bisericii sârbe din Deta, Liubodrag Bogicevici, directorul Casei de Cultură Deta, alături de invitaţii săi şi-au prezentat roadele muncii din anul care a trecut. Cele trei grupe, de la cei mai micuţi, până la cei mari, au prezentat coregrafii din zona Gruja, Banat, Srem, Backa şi zona centrală a Serbiei. Printre prietenii care s-au alăturat spectacolului din 2014 se numără ansamblul “Jisel” din localitatea Omoljiţa, Serbia, Ansamblul “Kruna” din Sânmartinul Sârbesc alaturi de orchestra OK Band şi orchestra de tamburaşi ale acestui ansamblu. După reuşita spectacolului, seara a continuat cu o petrecere caracteristică stilului sârbesc, cu multă, distracţie, dans şi muzică de calitate.

Acest eveniment are o însemnătate spirituală deosebită pentru membrii ansamblului Sveti Nikola şi este o mare bucurie pentru aceştia faptul că au ajuns şi la sufletul cetăţenilor oraşului nostru, împreună reuşind a-l transforma într-o frumoasă şi însemnată tradiţie. Diana Tătăruşanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.