Deta are un buget bine chibzuit

Deta a fost din nou uitată de autoritățile centrale și de cele județene la împărțirea bugetului.


Așa cum s-a întâmplat în ultimii ani, orașul nostru este nevoit din nou să își facă planuri de dezvoltare bazându-se doar pe veniturile proprii, adică pe efortul locuitorilor și firmelor din oraș. Conducerea primăriei împreună cu Consiliul Local a pregătit pentru acest an un buget care să permită finanțarea lucrărilor în curs, dar și realizarea unor investiții extrem de necesare pentru oraș. 

Cu multă chibzuială și cu simț gospodăresc, edilii locali au reușit să alcătuiască un buget solid bazat în principal pe veniturile locale dar și pe finanțările europene. În primul rând s-a avut în vedere buna funcționare a instituțiilor locale, Primărie, Consiliu Local, școli, grădinițe, creșă, spital, Casa de cultură și Sala de sport. Toate acestea au asigurate fondurile necesare pentru funcționare până la sfârșitul anului. 

Nu au fost neglijate nici investițiile pentru că Deta are nevoie în fiecare an de planuri de dezvoltare. În 2015 vor fi asfaltate două străzi din Opatița, chiar la intrarea în sat dinspre Deta. De asemenea se vor face lucrări importante la ștrandul termal unde se va finaliza bazinul nou, se vor instala un schimbător de căldură și panouri solare astfel încât ștrandul să poată fi folosit două sau chiar trei luni mai mult pe an.Tot la ștrandul termal se vor construi o sauna, vestiare și un grup sanitar și se vor amenaja noi spații verzi. 

Un alt capitol important de investiții se referă la amenajarea parcului din oraș. Se va finaliza pista de biciclete și se va construi un podeț peste Birdeanca. Vor fi continuate lucrările la trotuare, în acest an fiind programate lucrări pe străzile Mihai Viteazu, Victor Babeș și Cernei. 

Nu în ultimul rând se va amenaja un teren de sport în curtea liceului din oraș. Primăria își va susține în continuare plățile la câteva proiecte cu finanțare europeană. Este vorba în primul rând de proiectul GLOSS care va ajunge la final și în urma căruia orașul nostru se va putea mândri cu primele investiții în domeniul energiei verzi. 

Proiectul PNDL este un alt capitol important care nu va fi neglijat. Acest proiect se derulează până în 2017, o treime din fonduri fiind asigurate de bugetul local, restul banilor constituind obligația Guvernului care nu a fost încă onorată. În cadrul acestui proiect, în 2015 vor începe lucrările în zona Termal unde se vor asfalta străzi și trotuare. Un alt proiect început în anii trecuți se referă la reparația grădiniței cu program prelungit. În anii trecuți s-au făcut studiile și proiectele, iar în acest an se vor derula licitațiile și  vom demara lucrările. 

Mai avem în Deta două proiecte importante în curs de derulare. Unul aparține Aquatim-ului, iar cel de-al doilea lui E-on gaz. Ambele sunt în plină desfășurare și crează multe probleme locuitorilor din orașul nostru. Primăria face toate eforturile pentru a corecta tot ce lasă în urmă muncitorii de la Aquatim și E-on chiar dacă această sarcină le-ar reveni celor două companii. Pe străzile Ștefan Cel Mare și Trandafirilor sunt prevăzute lucrări de reparații la carosabil și la trotuare. Un alt proiect important care va debuta în acest an este asfaltarea drumului Deta-Opatița-Birda. Consiliul Județean trebuie să organizeze licitația pentru această lucrare și apoi să demareze lucrările în teren. 

Nu în ultimul rând, Primăria își va îndeplini promisiunile și va susține proiectele instituțiilor importante din oraș. Ne referim în primul rând la Spitalul orășenesc care a depus două proiecte de finanțare, unul pentru reamenjarea unității de primiri urgențe și altul pentru dotarea cu aparatura a spitalului. Vom susține și vom finanța și proiectele școlilor atunci când acestea se vor concretiza și când vom fi solicitați de către conducerile unităților de învățământ.

Bugetul pentru acest an a fost discutat cu cetățenii care au participat la dezbaterea publică organizată în data de 5 februarie și a fost apoi adoptat în cadrul ședinței în plen a Consiliului Local Deta în 10 februarie, cu 14 voturi pentru și un singur vot împotrivă, cel al consilierului PSD Ioan Jinaru. "Vreau să le mulțumesc consilierilor care au votat pentru bugetul orașului. Ei au reușit să lase interesele politice deoparte și să pună înainte interesul cetățenilor și al orașului" a spus primarul Petru Roman. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.