ZILELE ORAȘULUI DETA 2016




Cu șapte ani în urmă, la inițiativa primarului Petru Roman, a fost organizată prima ediție a acestui eveniment care atinge deopotrivă sfera culturală având o deosebită importanță pentru comunitatea locală și regională, cât și sfera divertismentului, fiind un prilej de a petrece trei zile cu muzică și dans pentru toate vârstele și toate gusturile. Echipa de organizare a învățat de-a lungul timpului, a dobândit experiență și a transformat o sărbătoare inițial mai micuță într-o adevărată tradiție a orașului.

Anul acesta, prima zi, dedicată folclorului, vineri 29 iulie 2016, a debutat la orele 17, cu primirea oficială la sediul Primăriei Deta a delegațiilor din țară și din străinătate. Parada portului popular, la care au participat toate Ansamblurile de dansuri și cântece populare din orașul nostru, în fruntea căreia s-a aflat Fanfara „Mihai Eminescu” din Coștei-Serbia, a avut ca punct de plecare sediul Centrului Cultural al orașului Deta. În fața Primăriei, delegațiile oficiale și toți invitații s-au alăturat coloanei, de aici fiind preluat și drapelul orașului Deta purtat de șase tineri absolvenți ai Liceului din localitate. Deschiderea evenimentului a fost făcută de către Petru Roman, primarul orașului, care a înmânat trei diplome de excelență, doamnei Rodica Gruescu din Plandiște, domnului Ianos Tortei din Coka și domnului Viorel Balangean, primar al localității Coștei din Serbia. În urma hotărârii Consiliului Local, domnului profesor Sima Stoianov i-a fost înmânată diploma de cetățean de onoare al orașului Deta. 

Seara folclorică a început cu Fanfara „Mihai Eminescu” din Coștei, programul artistic fiind asigurat în totalitate de Ansamblurile de dansuri populare ale Centrului Cultural Deta. Ansamblul de dansuri populare românești se poate lăuda cu formații pe patru generații - preșcolari și ciclul primar, tineret, seniori și pensionari. Ansamblul de dansuri populare sârbești „Sveti Nikola” care lucrează pe trei generații, grupa mică, mijlocie și de tineret, a prezentat cu grupa de tineri, o coregrafie deosebită specifică etniei și un dans țigănesc. Ansamblu de dansuri populare maghiare „Margareta” a prezentat suite de dansuri populare tradiționale, iar Ansamblul de dansuri populare germane „Edelweiss” a apărut în fața publicului cu dansuri tradiționale precum valsul, polka și marșul. Ansamblul de dansuri populare bulgărești s-a remarcat cu o suită de dansuri populare care au evidențiat frumusețea portului transmis din generație în generație. Partea muzicală, pe tot parcursul serii, a fost asigurată de cunoscuta interpretă Mirela Petrean și Patrick Stancu împreună cu orchestra.

Sâmbătă, cea de-a doua seară, a debutat cu Ansamblul „Dr.Tihomir Ostojic” din Coka – Serbia, care a prezentat dansuri și cântece populare sârbești, din zona de baștină. Pentru iubitorii de alte genuri muzicale, Ionică Moroșanu, Daddy, Tamy și Ester, au încântat publicul cu un maraton al melodiilor de muzică ușoară. Radu Moș, pe tot parcursul serii, a descrețit frunțile cu glume și parodii. Seara s-a încheiat cu recitalul oferit de interpretul Marian Tirvi împreună cu orchestra. Diana Tătărusanu a prezentat programul artistic pe perioada celor trei zile.

Duminică, ultima zi, a început la orele zece cu Crosul orașului Deta, ediția a VII-a. Grădinița a deschis spectacolul din ultima seară, urmată de Ansamblul de dansuri populare românești cu formația de copii, Ansamblul de dansuri populare sârbești, grupa mică și grupa mijlocie și un program de dansuri sportive prezentat de către Lorena Sturza. Toți copiii, la coborârea de pe scenă, au primit din partea Primăriei Deta, o pungă cu dulciuri.

Seara a continuat cu Orchestra de muzică populară alături de interpreții vocali Cristian Gagea și Snejanca Bosca, cu apreciatul Cor Mixt sub îndrumarea profesorului Dan Oroșan, cu Ansamblul „Veselia” din Glogoni (Serbia) și „Brastva” din Plandiște (Serbia). Publicul amator de muzică bună a putut savura de asemenea un recital de muzică ușoară susținut de talentele locale Sara Sehabi și Iasmina Schein, precum și interpretarea mai multor hituri ale muzicii ușoare românești de către Alexandru Iovanov, fost membru al formației Phoenix. Punctul culminant al serii a fost trupa Voltaj care a adunat sute de oameni. The Week-end Band din Timișoara, cunoscută locuitorilor din Deta, a încheiat programul.

Închiderea oficială a Zilelor Orașului Deta 2016, ediția a VII-a, a fost realizată de primarul Petru Roman, care a mulțumit celor implicați în organizare, formațiilor participante și nu în ultimul rând, publicului prezent în număr foarte mare. Ca fiecare an, focul de artificii fost pe placul tuturor spectatorilor care au urmărit admirativ exploziile de culoare.

Doresc să mulțumesc membrilor formațiilor artistice din Deta, instructorilor coregrafi și conducerii Primăriei Deta pentru sprijinul acordat. Nu cred că cineva poate rămâne indiferent văzând parada portului cu peste două sute de dansatori de toate vârstele, îmbrăcați în costume naționale. Toate acestea au fost posibile doar cu sprijin și cu muncă, tot mai multă de la an la an. (Ovidiu Ivancea – director, Centrul Cultural orașului Deta


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.