ZILELE ORAȘULUI DETA 2017

Cea de-a opta ediție a Zilelor Orașului Deta a adus spectacolele pentru toate vârstele și toate gusturile, cu artiști consacrați, multă muzică și dans

Evenimentul organizat de Primărie în parteneriat cu Centrul Cultural din oral a început cu primirea invitaților și Parada portului popular condusă de Fanfara „Mihai Eminescu” din Coștei, Serbia. La paradă au participat peste 170 de artiști, de toate vârstele, din toate ansamblurile de dansuri populare ale Centrului Cultural Deta: Ansamblul de dansuri populare românești – copii, tineret, seniori și pensionari, Ansamblul de dansuri populare sârbești - copii, grupa mijlocie și tineret, Ansamblul de dansuri populare maghiare, Ansamblul de dansuri tradiționale germane și Ansamblul de dansuri populare bulgare. După ce a parcurs strada Ștefan cel Mare, odată ajuns în fața Primăriei, întreg alaiul s-a oprit timp de un minut pentru a saluta oficialitățile și oaspeții prezenți. De acolo, în frunte cu drapelul orașului purtat de elevii cu rezultate foarte bune la învățătură, alaiul și toți musafirii s-au deplasat pe platoul special amenajat din Parcul Anton Kratzer. După ridicarea drapelului și intonarea Imnului de Stat al României de către Fanfara din Coștei, primarul Petru Roman a salutat oaspeții și a spus câteva cuvinte despre delegațiile venite din localitățile înfrățite sau cu care Deta are o foarte bună colaborare: Bordany din Ungaria, alături de Coka, Plandiște, Coștei si Glogoni din Serbia. Primarul Petru Roman nu a uitat să mulțumească pentru prezență reprezentanților principalelor instituții din oraș dar și publicului nerăbdător să se bucure de spectacol și de recitalurile artiștilor aflați în mare vogă. Un moment inedit în cadrul celei de-a opta ediții a Zilelor Orașului a fost dezvelirea bustului lui Anton Kratzer, om influent şi înstărit care acum mai bine de o sută de ani a donat orașului parcul care azi îi poarta numele. În același cadru festiv au fost oferite diplome de mulțumire pentru activitatea culturală tuturor Ansamblurilor și celor două coruri ale Centrului Cultural Deta, diplome de excelență persoanelor care și-au adus contribuția de-a lungul timpului în promovarea actului cultural și sportiv, premiați fiind și elevii cu rezultate foarte bune la invatatura, alături de cadrele didactice coordonatoare. Profesorului Georg Konig i-a fost acordat titlul de cetățean de onoare post mortem, pentru merite deosebite în activitatea socială a oraşului Deta.
Programul de vineri a fost dedicat în intregime iubitorilor de folclor, cu Florin Ionaș Generalul și orchestra, alături de interpreții vocali Diana Selagea, Claudia Ionaș și Daniel Ilie în roluri principale. Din treizeci în treizeci de minute, pe scena au evoluat rând pe rând ansamblurile de dansuri populare, prima zi de sărbătoare ajungând la sfârșit abia după miezul nopții și după mult joc și voie bună.
În cea de-a doua zi a evenimentului, Ansamblurile de dansuri din Serbia, și anume: Ansamblul Folcloric din Barite, Ansamblul folcloric din Velika Greda, Ansamblul „Mihai Eminescu” din Coștei și Ansamblul Kud dr.Tihomir Ostojic din Coka au încântat publicul cu dansuri alerte care au îmbiat publicul la joc. Programul a continuat cu un concert oferit de Doru Ioan Bănațean, un recital susținut de Emanuel Cîrstea și Mira, un recital susținut de Mihai Trăistariu, iar momentul del mai așteptat al serii, în special de către tineret, a fost recitalul Andreei Bălan și al formației sale. Cea de-a treia și ultima zi a sărbătorii a început la ora 10 dimineața cu Crosul orașului Deta, iar de la ora 18, Grădinița Deta a bucurat părinții și bunicii cu un program adorabil pus în scenă de micuți, urmat de dansuri sportive și dansurile ansamblurilor populare românești, nemțești, maghiare și sârbesti, de data aceasta cu preșcolari și elevi ai clasele primare. Tot pentru copii, Primăria a pregătit teatrul de păpuși, povestea Peter Pan, iar Corurile Centrului Cultural Deta, cel român și cel maghiar au oferit celor prezenti timp de câteva zeci de minute, un spectacol superb de muzică corală, cu accente folclorice. Atmosfera a mai fost întreținută de Societatea Cultural Artistică „Veselia” din Glogonj-Serbia, iar mai apoi de către artiștii Nadir si Sandra N, preferații tinerilor. Apogeul muzical a fost recitalul lui Pepe, care a binedispus în egală măsură tineri și seniori. La fel ca în fiecare an, Zilele Orașului Deta s-au încheiat cu un foc de artificii. (Ovidiu Ivancea, directorul Centrului Cultural Deta)

SPONSORI:
  • S.C. PREVENT AUTOMOTIVE Romania;
  • Birou Notar public Ciobanu Ana Ştefania;
  • Neamu Ilie;
  • Lazăr Ştefan;
  • Luncz Ioan;







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.