Victimă cu arsuri! Cum procedăm?

Leziunile locale, sau arsurile, aşa cum sunt cunoscute în limbajul de zi cu zi, pot apărea atunci când căldura excesivă, peste 46ºC sau agenţi fizici sau chimici, acţionează asupra ţesuturilor vii. Auzim deseori la televizor despre victime cu arsuri de diferite graduri şi proporţii, însă câţi dintre noi pot aprecia starea unei persoane care a suferit arsuri, astfel încât să dea informaţii la urgenţe? Este important să ştim despre tipurile de arsură, astfel în caz de accident, să îi putem ajuta pe cei din jur, sau să ne salvăm chiar propria piele. Regula lui Wallace, binecunoscută de către personalul medical, ne permite să apreciem suprafaţa arsă în cazul unei victime:
Cap + gât ..........................................................9%
Membre superioare ................................(2 x) 9%
Membre inferioare ...............................(2 x) 18%
Trunchi anterior (piept şi burtă) .....................18%
Trunchi posterior (spate şi fese) .....................18%
Organe genitale .................................................1%

TOTAL..........................................................100%

Din punct de vedere al profunzimii, arsurile sunt de patru grade. Arsurile solare se încadrează la gradul unu, beşicile şi bulele cu lichid sunt specifice pentru gradul doi de arsură, bulele cu sânge sau rănile decojite indică un grad trei de arsură, iar rănile negre, uscate şi nedureroase, sunt considerate răni moarte, arsuri de gradul 4.
Ce trebuie să faceţi în caz de urgenţă
1. Asiguraţi-vă că nu vă expuneţi Dvs. înşivă pericolului de arsură ! Sunaţi la 112!
2. Nu înlăturaţi hainele arse de pe corp (doar dacă sunt impregnate cu lichide fierbinţi sau substanţe nocive, caustice)
3. Înlăturaţi verighetele sau inelele de pe degetele arse CÂT MAI REPEDE! (după umflarea degetelor inelele pot fi motiv de amputaţie)
4. Răciţi (spălaţi) cu apă curentă (timp de 10-15 minute) rănile produse prin agenţi termici sau, mai ales, chimici
5. În cazul arsurilor pe suprafeţe întinse, acoperiţi victima cu un material uscat şi curat (cearceaf sau cămaşă)
6. Administraţi medicamente antidureroase (antalgice), precum Algocalmin, Piafen sau Tramadol, dacă sunteţi siguri ca victima nu este alergică la respectivul medicament. Dacă este cazul, observaţi eventuale semne ale şocului dureros.
7. Nu aplicaţi nimic pe suprafaţa arsă (leucoplast, creme, sprayuri, unt sau sare). Acestea vor trebui îndepărtate ulterior cauzând dureri şi leziuni suplimentare !
8. Nu spargeţi beşicile cu lichid (flictenele) !
Data viitoare despre arsurile particulare şi primul ajutor!
Pe curând! Dr. CIF

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.