Crăciunul pe glob

Anglia
Înaintea zilei de Moş Crăciun, copiii îi trimit scrisori lui “Father Cristmas”, Moş Crăciunul englezesc, pe care, mai apoi, le aruncă în foc. Ei cred că dacă un pitic va scoate scrisoarea prin horn, dorinţele lor se vor împlini.

Australia
Pentru că e vară în emisfera sudică, Crăciunul este oarecum diferit faţă de alte părţi ale lumii. Brazii sunt din plastic sau aluminiu pentru că aici nu sunt brazi veritabili. Nu se folosesc lumânări adevărate, din ceară, pentru că acestea s-ar topi. În locul lor se folosesc beculeţe. În ziua de Crăciun oamenii se întâlnesc în aer liber pe malul oceanului sau în parcuri unde organizează petreceri.

Germania
Un obicei german este aprinderea câte unei lumânări în fiecare dintre cele patru duminici care preced ziua de Crăciun. Aceste lumânări semnifică, prin aprinderea lor succesivă, pregătirea sufleteasca de-a lungul Adventului - întâmpinarea nopții sfinte dintre 24 si 25 decembrie. În seara de Ajun, slujba religioasă este urmată de concerte de orgă.

Finlanda
Crăciunul este o sărbătoare petrecută mai ales cu familia. În dimineaţa dinaintea Serii Sfinte bradul se împodobeşte, iar apoi întreaga familie merge la saună.

Franţa
La Paris se poate admira un cort imens unde se poate vedea probabil cea mai mare iesle din lume în care se află Sfânta Familie. Toate străzile marilor orașe sunt splendit ornate cu beculeţe.

Italia
Crăciunul este în mod special o sărbătoare de familie. În locul bradului este luată uneori o iesle cu Pruncul Sfânt, singura excepţie fiind Sicilia. Acolo darurile pentru copii se dau abia pe 6 ianuarie “ziua celor trei magi”. Atunci, cei mici o aşteaptă pe Befona care vine prin horn ca să le pună cadouri în pantofi.

Rusia
Festivităţile includ carnavaluri, practicarea unor sporturi şi numere de circ. De-a lungul festivalului de Crăciun,  ruşii decorează copacii pe care îi numesc copaci de Anul Nou. Ca şi Moş Crăciun, Ded Moroz are o barbă albă şi apare îmbrăcat în roşu cu ghete negre. Vine de Anul Nou ca să dăruiască tuturor copiilor dulciuri, jucării sau un set de păpuşi tradiţionale “Matrioșca”.

SUA
In America, pregătirile de Craciun încep foarte devreme. Prima zi importantă este penultima zi de joi a lunii noiembrie, Thanksgiving Day, Ziua Recunoștinței. În New York, la Rockefeller Center, se împodobesc brazi de zeci de metri înălțime. În Arizona nu există brazi așa că se decorează de Crăciun… cactușii. În Texas poţi participa la festivalul din San Antonio. În Florida întreaga zonă istorică este împodobită cu luminiţe albe iar la Hollywood se organizează impresionanta festivitate numită Parada Stelelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.