Schimburi culturale între Deta și Serbia

Festivalul Internațional al Românilor din Voievodina
Pentru oamenii de cultură ai orașului nostru, sfârșitul verii a adus mai multe invitații la evenimente în cadrul cărora tradițiile și obiceiurile românești au avut ocazia să strălucească la adevărata lor valoare. Prima invitație onorată a fost la cea de-a cinzeci și treia ediție a Festivalului Internațional al Românilor din Voivodina, în localitatea Lokve din Serbia. Ca de obicei, prezența reprezentanților din Deta a fost apreciată atât de publicul prezent, cât și de gazdele festivalului, care au promis să păstreze strânse legături cu orașul nostru.

Ruga Satului la Plandiste
Reprezentanții noștrii la concursul gastronomic din Plandiste, Serbia
Un al doilea eveniment important la care Deta a fost reprezentată, s-a desfășurat la Plandiste, tot în Serbia, unde orașul nostru a dat curs invitației de a lua parte la Ruga Satului. Dimineaţa, s-a participat la slujba oficiată de un sobor de preoţi şi la tradiţionala tăiere a colacului de la Biserica Ortodoxă Sârbă din localitate, după care, a avut loc o întâlnire oficială în cadrul căreia s-a discutat despre acţiunile culturale care se vor derula până la sfârşitul anului, atât în Serbia cât și în România. În cadrul Rugii, în parcul din localitate, a fost organizat un concurs gastronomic la care au participat și două echipe din Deta, una reprezentând Asociaţia Seniorilor din Deta, formată din Spâng Cornel, Magdău Dumitru, Sculean Dorina, Potyesz Aneta şi Lungu Florica, și o a doua echipă formată din Voiculescu Tiberiu, Ianoş Ştefan şi Cacior Francisc. Într-o atmosferă plăcută cu muzică şi voie bună, la start au fost prezente trei zeci şi trei de echipe, echipa Asociației Seniorilor din Deta reușind să ocupe onorabilul loc trei pe podiumul competiției gastronomice.

Festivalului Internaţional „Toamna de aur” din Gudurita și Zilele românilor din Glogoni
Dansuri românești, cu formația noastră din Deta, la Gudurita, Serbia 
Tot cu scopul de a promova orașul și tradiția românescă, Formaţia de dansuri populare româneşti a Casei de cultură orăşeneşti Deta a participat la cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional „Toamna de aur” din localitatea Gudurita, Serbia. Alături de alte formaţii prezente din diferite localităţi ale Serbiei, Formaţia de dansuri populare româneşti din Deta, a prezentat trei suite de dansuri populare, două din zona de munte si una din zona de câmpie a Banatului. La mijlocul lunii septembrie, aceeași formație, împreună cu Formaţia de dansuri populare sârbeşti „Sfeti Nikola” a Casei de cultură orăşeneşti Deta au atras admirația publicului la Zilele românilor din Glogoni, Serbia, eveniment cultural aflat la cea de-a doua ediție. 
Artiștii din Deta la Zilele românilor din Glogoni 
Ca de fiecare dată, prin evoluția spectaculoasă de pe scenă, membrii formațiilor noastre au reprezentat cu cinste, mândrie și onoare întreg orașul Deta. Pe lângă cele două formații de dansuri populare din Deta, peste hotare, s-a remarcat o voce românească deosebită, un talent inegalabil care vine din zona Olteniei, și anume, cunoscuta și îndrăgita interpretă de muzică populară, Daniela Ploia, care prin cântecele bine alese, i-a făcut pe cei prezenți să trăiască plăcutul fior al dragostei față de neamul românesc.

„Toate deplasările pentru activitățile culturale, cu toţi cei implicaţi, nu ar fi fost posibile fără sprijinul conducerii Primăriei oraşului Deta și fără sprijinul domnului primar Petru Roman, care a pus bazele şi a sprijinit tot ceea ce înseamnă mișcare culturală în oraşul Deta” a spus Ovidiu Ivancea, director al Casei de cultură  orăşenească Deta. S.M.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.