TRADIȚIA FOTBALISTICĂ A REÎNVIAT LA DETA

Activitatea sportivă din orașul nostru a cunoscut un nou început în aceasta vară, când Consiliul Local Deta a înfiinţat Asociaţia Sportivă Orăşenească Deta cu 3 ramuri sportive: fotbal, handbal si kick-box. În acest context, după foarte mulţi ani, datorită sprijinului conducerii oraşului care asigură asociaţiei condiţii materiale şi financiare pentru buna desfăşurare a activităţii sportive, s-a reuşit înscrierea a două echipe de fotbal în competiţia judeţeană la categoriile de vârstă 11-12 ani şi 13-14 ani, cu antrenorii Veronica Gabor şi Molnar Iosif.

Dacă în trecut copii se jucau în spatele blocurilor, pe străzi sau maidane, azi îşi pot desfăşura activitatea într-un cadru organizat, fiind o adevărată plăcere să îi vezi cum joacă cu pasiune și cu dorinţa de a câştiga. Fotbalul este un sport minunat, iar dacă e practicat de copii este cu atât mai frumos. Sub îndrumarea antrenorilor, tinerii învață spiritul de echipă, bucuria îmbrăţişărilor după fiecare gol marcat şi cum să se încurajeze între ei, chiar și după o nereuşită. Vrem să felicităm părinţii care sprijină activitatea fotbalistică a copiilor (aproape 40 de copii) şi îi îndeamnă să practice acest sport. Chiar dacă televizorul și calculatorul îndeamnă la lenevire, este vital pentru tineri să facă mişcare deoarece mişcarea înseamnă viaţă.


Beneficiile practicării fotbalului pentru copii

Sportul în echipă dezvoltă abilităţile copilului de a colabora cu ceilalţi pentru atingerea unui scop comun, de a-şi asuma responsabilităţi multiple şi de a învăţa să le îndeplinească. Sportul maturizează copilul şi îl pregăteşte pentru “competiţia” cu viaţa, când va învăţa cel mai mult din greşeli, la fel ca în sport. În competiţiile sportive, copilul se obişnuieşte cu faptul că nu trebuie să abandoneze şi să fie descurajat atunci când el sau echipa suferă o înfrângere, ci să-şi adune puterile şi să demonstreze că poate face mai mult, că poate ajunge la performanţă. Mai târziu, în viaţă de adult, înfrângerile nu-l vor lua prin surprindere, dimpotrivă, vor fi o motivaţie pentru a învinge obstacolele. Sportul îl învaţă pe copil cu disciplina de a munci şi de a învăţa în mod constant. De asemenea, sportul îi “predă” copilului lecţia că nu poate obţine nicio victorie fără muncă, iar atunci când îşi doreşte cel mai bun rezultat, nu trebuie să se bazeze pe “noroc”, ci pe propriul efort. Antrenamentele, sacrificarea timpului liber şi a anumitor plăceri, efortul organizat, îl fac pe copil mai responsabil şi mai atent, arătându-i că fără muncă şi sacrificii nu poate ajunge în vârf. Sportul îmbunătăţeşte capacitatea de a memora, de a învăţa și îi învaţă să aibă încredere în ei, să-şi facă o mulţime de prieteni, îi îndepărtează de stres şi-i învaţă să-şi stabilească obiective şi să le îndeplinească. La grupele de fotbal juniori rezultatele nu au întârziat să apară, evidenţiindu-se deja mai mulţi copii care în câţiva ani vor bate la porţile echipei mari.

Loc de mai bine la echipa de fotbal seniori

Din păcate, nu la fel de bine stau lucrurile la echipa de seniori care activează în liga 5 și care, după un început promiţător, a coborât pe toboganul clasamentului. Să nu uităm însă că în rândul ei activează 4 jucători de 17-18 ani, iar media de vârstă a echipei este de 21 de ani, majoritatea jucătorilor fiind din Deta şi Opatiţa. Anul acesta competiţional este unul de tranziţie şi formare, obiectivul fiind formarea unui lot cât mai competitiv şi omogen în vederea promovării în liga 4. Cum și de ce s-a ajuns aici, nu mai contează acum, important este că există un nucleu de jucători, există o conducere serioasă, iar forurile decizionale ale oraşului sunt alături de echipă, în încercarea de a reveni acolo unde suporterii împătimiţi ai fotbalului din Deta merită să aibe o echipă. Trebuie doar să avem răbdare şi să fim alături de echipa noastră.

Avem și infrastructură și sprijinul fostelor glorii

Stadionul arată impecabil, vestiarele au fost reamenajate, iar toate echipele vizitatoare, arbitrii sau observatori au fost încântaţi de ce au găsit la Deta. Din acest an a devenit deja o tradiţie ca lovitura de începere a fiecărui meci de fotbal să fie dată de unul dintre foştii jucători care au activat pentru echipa Furnirul Deta, ca semn de preţuire şi recunoştinţă faţă de activitatea lor pentru fotbalul din Deta: Nemet Ioan, Toma Petre, Mezseciov Iosif, Vastag Iosif, Ştefănescu Eugen şi Bedricici Jiva, iar aceste acţiuni vor continua şi la meciurile următoare. Marcel Chiticariu.

În numerele viitoare vă vom ţine la curent cu activitatea secţiei de fotbal, dar şi cu cea a secţiei de handbal aflată sub îndrumarea prof. Szabo Francisc şi a echipei de kick-box coordonată de Pantiş Dănuţ şi Beleuţ Ovidiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.