SFÂNTUL NICOLAE SĂRBĂTORIT PE RIT VECHI



Unul din cele mai importante şi aşteptate evenimente culturale pentru comunitatea sârbă din oraşul nostru, este, în fiecare an, spectacolul anual al ansamblului folcloric sârbesc „Sveti Nikola” Deta, organizat cu prilejul sărbătoririi Sfântului Nicolae pe rit vechi. Sărbătoarea din 2013 s-a dovedit a fi una specială atât pentru membrii ansamblului, cât şi pentru publicul numeros prezent în sala neîncăpătoare, datorită oaspeţilor sosiţi din Serbia şi a momentelor deosebite prezentate de-a lungul serii.



Spectacolul a fost deschis cu imnul Sfântului Nicolae, urmat de cuvântul de salut a tuturor celor prezenţi, în special a invitaţilor de onoare, şi anume vicepreşedintele Centrului de Cultură din localitatea Vârşeţ, Serbia - Zoran Bekić, preşedintele Uniunii Sârbilor din România - Ognjan Krstić, primarul oraşului Deta - Petru Roman, directorul Casei de Cultură Deta - Ovidiu Ivancea, preotul paroh a bisericii ortodoxe sârbe din Deta - Ljubodrag Bogičević, vicepreşedintele Uniunii Sârbilor Deta - Dejan Petrov, precum şi preşedinţii ansamblurilor venite din Serbia, doamna Svetlana Bolesnikov şi domnul Iovan Ivkov.  Spectacolul artistic a fost inaugurat de către gazde, care au pregătit un colaj de dansuri populare autentice din Vojvodina, grupa mică a ansamblului Sveti Nikola s-a prezentat cu dansuri din Banatul sârbesc, grupa mijlocie – dansuri din Bačka, iar grupa mare, cu o coregrafie din zona Srem, numită „Na kraj, na kraj moja mila mobo”, realizată de către Ognjan Krstić. Pe scenă şi-au prezentat momentele artistice şi ansamblurile invitate, ansamblul Djura Jakšić din localitatea Pavliş, Serbia  la care ansamblul Sveti Nikola a fost oaspete în data de 7 decembrie cu ocazia spectacolului anual al ansamblului din Serbia, legându-se astfel o frumoasă şi strânsă prietenie între cele două ansambluri. Printre invitaţi s-au numărat şi grupul vocal al ansamblului menţionat, precum şi  ansamblul folcloric Branko Radičević,din localitatea Uljma, dar şi ansamblul de dansuri populare româneşti a Casei de Cultură din Deta. Seara s-a încheiat cu înmânarea diplomelor de mulţumire ansamblurilor prezente de către preşedintele Uniuni Sârbilor din România, precum şi înmânarea diplomei „în semn de mulţumire şi apreciere pentru întreg sprijinul acordat ansamblului Sveti Nikola şi a etniei sârbe din localitatea Deta” domnului primar, Petru Roman, realizându-se astfel un moment de o încărcătură sentimentală şi emoţională deosebită, ambii exprimându-şi bucuria şi aprecierea faţă de acest eveniment, devenit o tradiţie pentru oraşul Deta. Tătăruşanu Diana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.