Atelier de creație de Paște la Centrul Cultural din Deta


Din respect și dragoste pentru tradiția pascală, Centrul cultural al oraşului Deta, a organizat în perioada 31 martie - 8 aprilie, un atelier de creaţie a icoanelor pe sticlă şi realizare de decoraţiuni pascale. Acţiunea s-a adresat în primul rând copiilor, iar aceştia nu au înșelat așteptările organizatorilor, venind în număr foarte de mare. Îndrumaţi de niște mentori deosebiți din cadrul instituţiei și având materiale de cea mai buna calitate, timp de patru ore, cu mânuţele dibace şi elanul caracteristic vârstei, copiii au reuşit să realizeze adevărate opere de artă.



Ouăle fierte şi vopsite în apă cu culoare, au fost ornate în diverse moduri, obţinându-se cele mai variate imagini şi motive. Nici ouăle din polistiren nu au fost mai prejos căci odată colorate, fixarea ornamentelor s-a făcut cu mare ușurință, iar creaţiile artistice rezultate i-au uimit deopotrivă pe copii și pe profesori. Timpul petrecut împreună, implicarea în realizarea obiectivelor propuse, au trezit în sufletul celor prezenţi dragostea şi interesul faţă de tradiţiile neamului nostru, motiv pentru care mulţumesc tuturor celor care au participat şi celor care ne-au sprijinit în realizarea acestei acţiuni cultural artistice şi educative. Ovidiu Ivancea, director al Centrului Cultural Deta.


Încondeierea sau împistritul ouălelor reprezintă un obicei străvechi in tradiţia românească. Ouăle încondeiate sunt o mărturie a datinilor, credinţelor si obiceiurilor pascale, reprezentând un element de cultură spirituală specific românească. Deoarece oul roşu este purtătorul unor semnificaţii profunde legate de învierea lui Hristos şi de reînoirea naturii, creştinii s-au ostenit să-l încondeieze, desenând motive decorative ancestrale, de o rară frumuseţe.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.