RUGA SÂRBEASCĂ LA DETA


La mijlocul lunii septembrie, comunitatea sârbă din oraşul nostru a sărbătorit hramul bisericii ortodoxe sârbe, Soborul Sfinţilor Sârbi, prilej de mare bucurie pentru toţi cetăţenii comunităţii sârbe din Deta şi nu numai. Ca în fiecare an, a fost sfinţit şi tăiat colacul în cadrul slujbei de vecernie, naşii din acest an potrivit tradiţiei fiind familia Milin. Trandafirul din mijlocul colacului „înzestrat” cu busuioc şi panglică roşie a fost dat mai departe naşilor care au preluat pentru anul viitor, familia Mijatov, conducătorii Pecăriei Sava.

După slujba de vecernie a urmat hora tradiţional sârbească, specifică Zonei Banat, Malo Kolo, pornită de către membrii Ansamblului Sveti Nikola, de la cel mai mic la cel mai mare, în curtea bisericii, ajungându-se mai apoi până pe şoseaua principală, urmând ca în parada portului popular cu toţii să se îndrepte pe scena din parcul oraşului, unde a fost suţinut un spectacol folcoric de către cele trei grupe ale Ansamblului Sveti Nikola Deta. A dat startul cea mai mică dintre grupe, care a prezentat cântece şi dansuri specifice zonei Şumadia a Serbiei, a urmat grupa mijlocie cu o coregrafie din zona Gruja a Serbiei, momentul artistic fiind încheiat de către grupa mare a ansamblului prezentând coregrafia Moia Diko, din Banatul Sârbesc. A urmat tradiţionalul Bal Sârbesc alături de formaţia condusă de către acordeonistul Berislav Pejic. La eveniment au participat primarul oraşului Deta, domnul Petru Roman, preşedintele Uniunii Sârbilor din România, domnul Ognean Cârstici, consilierul judeţean, domnul Tiberiu Lelescu, Preşedintele Uniunii Bulgarilor – filiala Deta, domnul Boboiciov Ioan, precum şi preoţii protoerei Timisoara - Branislav Stancovici, preot paroh Ciacova – Liubomir Matici, preot paroh Denta – Jivoine Maletici şi preot paroh Deta - Liubodrag Boghicevici. Fără îndoială, cei care au furat privirile tuturor celor prezenţi au fost membrii ansamblului Sveti Nikola care s-au prezentat impecabil şi au întreținut atmosfera pe întreg parcursul serii, cu multă muzică, dans şi veselie. De asemenea grupa mare a ansamblului Sveti Nikola a încântat privirile şi sufletele timişorenilor la Maratonul Folclorului Sârbesc, susţinut în data de 26 septembrie, unde s-au prezentat cu o suită de dansuri şi cântece din zona centrală a Serbiei.

Pe această cale doresc să le mulţumesc din suflet acestor copii pentru faptul că împreună reuşim să derulăm o activitate care demonstrează implicarea lor activă în comunitate, ei reprezintă imaginea valoroasă a acestei comunității, aportul lor fiind recunoscut și apreciat de întreg orașul. Diana Tătăruşanu, Preşedinte Uniunea Sârbilor - filiala Deta.


În Banat este binecunoscut faptul că tradiţiile şi obiceiurile poporului sârb reprezintă o carte de vizită cu care se identifică în orice împrejurare. Una din aceste tradiţii care dăinuie în istorie de secole este tăierea colacului, familiară de asemenea şi cetăţenilor oraşului Deta. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.