Fărşangul la maghiarii din Deta



Comunitatea maghiară din Deta păstrează o veche tradiţie populară de alungare a iernii şi a răului, cunoscută sub numele de „Fărşang”. Acesta cuprinde perioada dintre Bobotează şi Miercurea cenuşii, zi care marchează începutul Postului Paştelui la creştinii catolici şi care anul acesta cade pe data de 10 februarie. Maghiarii din Deta sărbătoresc în fiecare an acest eveniment, care a devenit o tradiţie pentru oraşul nostru.


Momentul culminant al Fărşangului îl constituie obiceiul de “înmormântare a Fărşangului”, astfel că, veselia şi voia bună au pus stăpânire pe seara de 6 februarie 2016, când şi-au făcut apariţia cele mai reuşite măşti şi costume al copiilor aparţinând Ansamblului de dansuri populare Margaretta. O apariţie cu adevărat spectaculoasă a avut și grupul de iubitori de teatru, voluntari în cadrul Asociaţiei Reviczky Gyula. Dornici să păstreze şi să promoveze obiceiurile şi a tradiţiile comunităţii maghiare din Deta, aceștia au reuşit să creeze o atmosfera de voie bună şi distracţie, astfel încât înmormântarea Fărşangului să fie dusă la bun sfărşit şi în 2016. Sărbătoarea a fost urmată de tradiţionalul Bal de Fărşang, printre invitaţii de seamă la eveniment numărându-se domnul primar al oraşului Petru Roman, domnul director al Casei de cultură al oraşului Deta, domnul paroh catolic Lokodi Attila si domnul paroh reformat Fazakas Csaba. Ne-au onorat cu prezenţa şi invitaţii noştri de laTiszaszent Miklós şi Csóka din Serbia.Toti cei prezenţi au fost serviţi cu „farsangi fánk”- „crofne”, delicioasa prăjitură tradiţională de Fărşang. Muzica şi voia bună a fost asigurată de formaţia Pink din Ótelek, alături de care comunitatea maghiară din Deta a petrecut într-o atmosfera perfectă până în zori. (Clara Stanciu)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.