Orașul Deta are un buget echilibrat

Consiliul Local Deta a aprobat cu majoritate bugetul local pentru acest an. Au fost 12 voturi pentru și  două împotrivă, consilierii Jinaru Ion și Ioțcov Lucian alegând să se împotrivească hotărârii de consiliu  care asigură bunul mers al orașului pe anul în curs. Votul din Consiliul Local a fost dat după ce detaliile bugetului au fost discutate cu cetățenii în cadrul dezbaterii publice organizate în data de 28 ianuarie. În urma dezbaterii, concluzia a fost că bugetul este unul echilibrat și asigură buna funcționare a orașului, dar și derularea unor investiții importante pentru comunitate. Principala sursă de venit a orașului nostru o reprezintă banii din taxele și impozitele locale, finanțările de la Consiliul Județean sau de la Guvern fiind ca de fiecare dată, destul de mici. La întocmirea bugetului pe 2016 s-a avut în vedere în primul rând buna funcționare a instituțiilor locale și anume primăria, școlile, grădinițele, creșa, spitalul, casa de cultură și sala de sport. Toate aceste instituții au primit bani suficienți, astfel încât să poată funcționa fără probleme până la sfârșitul anului. O altă prioritate a bugetului o reprezintă investițiile. Banii alocați la acest capitol vor asigura modernizarea străzii Independenței, amenajarea canalelor pluviale de pe străzile Vasile Alecsandri și Aurel Vlaicu, acoperirea celor două bazine mici de la ștrandul termal și lucrările de construcție ale vestiarelor de la terenul de sport al Liceului Sfântul Nicolae. De asemenea se vor finaliza cele două sensuri giratorii de la intersecția Târgu Mare-Victoriei-Calea Opatiței și Victoriei-Mihai Eminescu și se vor asfalta străzile Vasile Alecsandri și Aurel Vlaicu, după ce Aquatim va finaliza lucrările de apa și canal și după ce toate canalele pluviale vor fi realizate.  
  
Din păcate, lucrările de apă și canal începute de Aquatim sunt oprite deoarece firma care a câștigat licitația și a început șantierul din Deta a intrat în insolvență. Aquatim trebuie să organizeze o nouă  licitație, iar firma care va câștiga va reîncepe lucrările. Din fonduri județene vor fi finalizate lucrările la drumul județean Deta-Opatița-Birda. Lucrări de asfaltare sunt prevăzute și în zona ștrandului termal, străzile de aici urmând să fie asfaltate din fonduri PNDL. Printr-o finatare POR vor începe în acest an lucrări de anvelopare la mai multe blocuri din oraș. O altă investiție importantă din fonduri locale se referă la lucrările de amenajare a trotuarelor de pe străzile Mihai Viteazu și M. Kogălniceanu. Bugetul prevede și alocarea de bani pentru realizarea proiectului de modernizare a pieței agroalimentare. La fel ca în anii trecuți, și în acest an, primăria acordă o atenție deosebită atragerii de fonduri europene. Până acum au fost depuse 3 proiecte pe fonduri IPA de cooperare transfrontalieră având parteneri din Serbia. Primul se referă la amenajarea în scop turistic a brațului mort de pe pârâul Birdeanca în parcul orașului Deta, proiect realizat împreună cu comuna Novi Becej. Un al doilea proiect vizează eficientizarea consumului energetic pentru iluminatul public din Deta în parteneriat cu orașul Smederevo. Nu în ultimul rând, amintim proiectul depus împreună cu comuna Plandiste în urma căruia spitalul din orașul nostru va beneficia de dotări de ultimă generație. Toate aceste proiecte vor avea asigurată cofinantarea din partea bugetului local în momentul în care vor fi câștigate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.