Impozitele mărite sunt rezultatul aplicării “Codului Fiscal Victor Ponta”

În ultimele săptămâni, mai mulți locuitori din Deta au avut surpriza să constate că impozitele pe case și terenuri au crescut destul de mult. Chiar dacă Primăria Deta nu a mărit aceste impozite, au apărut totuși o serie de modificări de calcul după intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal. De la 1 ianuarie 2016 a intrat în vigoare celebrul Cod Fiscal prin care guvernul Ponta se lăuda că TVA-ul va scădea de la 24% la 20%. Acest Cod Fiscal a fost votat anul trecut de tot Parlamentul, dar iată că acum, când Codul Fiscal este pus în aplicare, constatăm că el lovește direct în cetățenii cu venituri modeste. Programul și formula de calcul prin care se aplică noul Cod Fiscal modifică substanțial calculele și oamenii au constatat că au de plătit mult mai mulți bani ca anul trecut, lucru care produce nemulțumiri. Două modificări sunt esențiale în noul Cod Fiscal. În primul rând, dacă până în acest an nu s-a plătit impozit pe terenul de sub clădiri și anexe, mulțumită Guvernului Ponta de la 1 ianuarie 2016, acest teren va fi taxat la preț de curți – construcții. În această situație se află și cetățenii care locuiesc la blocuri, ei vor plăti din acest an cota parte ce le revine pentru terenul de sub bloc și garaje. În al doilea rând, legea spune că taxele și impozitele se vor calcula în funcție de declarația dată pe propria răspundere la registrul agricol. De fapt, modul de calcul nu ține cont de realitatea din teren, și o suprafață de 400 de metri pătrați din grădină va fi impusă la preț de curți- construcții, un preț mult mai mare decât cel de grădină.

Aceste două modificări ale Codului Fiscal vor duce la creșterea chiar și de 3 ori a impozitului pe terenul intravilan. Atunci când Consiliul Local Deta a votat taxele și impozitele pe anul 2016 nu a luat în calcul acest fapt, considerând că este neconstituțional să impui această suprafață de 400 de metri pătrați la preț de curți-construcții, când de fapt ea este folosită ca și grădină. Primarii localităților din județul Timiș au depus memorii la parlamentari și la guvern în speranța că acest prevederi vor fi corectate. Acesta a fost și motivul pentru care la Deta s-a întârziat încasarea taxelor și impozitelor pană la finalul lunii ianuarie, cu speranța că guvernul va modifica procedura de taxare. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat. Situația aceasta nu este valabilă doar la Deta, ea se regăsește în toată România.Trebuie să reamintim că aceste prevederi nu au nici o legătură cu administrația locală. Sunt măsuri din Codul Fiscal al Guvernului Ponta care trebuie aplicate chiar dacă din păcate afectează buzunarele cetățenilor.

Model nou de extras CF
La biroul taxe şi impozite încă există foarte mulţi cetăţeni care au la dosar cărţi funciare vechi. Din anul 2010 acestea s-au convertit, drept pentru care rugăm locuitorii oraşului Deta şi a satului Opatiţa ca atunci când se vor prezenta la Registrul Agricol pentru completarea declaraţiei pe propria răspundere să aducă şi un extras de carte funciară în modelul nou. Solicităm aceasta pentru o întocmire corectă a dosarului de impunere şi a declaraţiei pe propria răspundere. Ştim că aceasta înseamnă timp, muncă şi costuri în plus, dar vă rugăm să fiţi înţelegători tocmai pentru o corectă calculare a taxelor şi impozitelor dumneavoastră.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.