Spitalul din Deta, victimă a politicii naționale de sănătate

Spitalul din orașul nostru păstrează standardele în ciuda neajunsurilor cu care se confruntă datorită subfinanțării. Persoanele responsabile din Ministerul Sănătății și Casa de Asigurări de Sănătate rămân în continuare lipsiți de reacție în atât în fața realizărilor cât și a strigătelor de ajutor venite din partea medicilor a căror muncă trebuiau să o susțină. Prinsă între ciocan și nicovală, conducerea Spitalului a primit doar sfaturi să refuze pacienți.

În anul 2015 au fost efectuate 396 intervenţii chirurgicale dintre care unele de mare complexitate, cum ar fi amputaţii de rect, mastectomii radicale, hemicolectomii, gastrectomii subtotale, nefrectomii, rezecţii anterioare de rect sau limfadenocolpohisterectomii.

Într-un singur an, Spitalul din Deta a avut 108 naşteri, 2756 episoade de internare însumând 15.377 zile spitalizare și 16.518 prezentări la camera de gardă (reprezentând o medie de 45 de cazuri/zi ). Au fost efectuate 5603 radiografii, peste 5000 de electrocardiograme şi 56.036 analize de laborator. Rata de transfer către spitalele superioare a scăzut considerabil în ultimii ani, situându-se la cca 1% pentru pacienţii internaţi.

Veniturile spitalului au crescut cu 82% faţă de anul 2012, contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate dublându-se faţă de acelaşi an. Cu toate acestea, un foarte mare număr de servicii medicale nu sunt decontate de Casa de Asigurări, deşi realizarea lor implică mari eforturi umane şi financiare din partea spitalului, ele fiind semnate cu cardul şi validate de şcoala naţională de sănătate publică, aşa cum cer normele în vigoare. Practic autorităţile contractante limitează în continuare numărul de internări decontate la cca 165/lună în condiţiile în care spitalul internează lună de lună circa 280-300 pacienţi. Nici unul din bolnavii care ni se adresează nu este refuzat. Mai mult decât atât, Casa Judeţeană plafonează şi urgenţa la 500 cazuri/lună, spitalul deservind în mod real între 800 şi 1000 cazuri, cu toate costurile materiale şi umane pe care le implică.

Un exemplu concret, cuantumul serviciilor medicale prestate, validate dar nedecontate de Casa de Asigurări de Sănătate Timiş în perioada iunie 2015 - martie 2016 a fost de 958.645 ron.

Din păcate, factorii decizionali din ţara noastră nu conştientizează că îndeplinirea tuturor cerinţelor actuale de calitate şi performanţă implică o finanţare pe măsură, iar sectorul medical, prin natura sa, nu permite jumătăţi de măsură în nici unul din domeniile sale.

Deşi am contestat în repetate rânduri modalitatea de calcul a finanţării stipulate prin Ordinul ministrului sănătăţii 619/360 şi am argumentat cu realizări solicitările de majorare a alocărilor financiare către spitalul nostru, aceste demersuri au rămas din păcate fără ecou, de fiecare dată recomandându-ni-se limitarea activităţii la plafoanele acordate, aspect inacceptabil din punctul nostru de vedere, din cel puţin 3 considerente: în primul rând menirea spitalului este aceea de a asigura servicii medicale nediscrimatorii, deoarece nu există criterii de selecţie obiectivă a pacienţilor care urmează a fi sau nu consultaţi în urgenţă. In al doilea rând, în nicio ţara civilizată din lume nu este plafonată urgenţa medicală, iar în al treilea rând întotdeauna am pus pe prim plan pacientul şi nevoile lui de sănătate, mai presus de îngrădirile financiar-contractuale.


În ciuda acestor limitări legislative am reuşit să performăm datorită unor eforturi considerabile din partea personalului spitalului care a făcut încă o dată dovada unei mari dăruiri, unui profesionalism de excepţie şi a unei dedicări exemplare. La finele anului 2015, o iniţiativă a Primăriei Oraşului Deta a venit în întâmpinarea tinerilor angajaţi ai spitalului nostru, făcându-se demersuri către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Dezvoltării Regionale în vederea construirii unui bloc de locuinţe ANL dedicat angajaţilor din sănătate. Sperăm astfel să ne fidelizăm personalul şi să minimalizăm exodul forţei de muncă supracalificate către Occident. (Bungău Codruţa – director Spitalul orăşenesc Deta)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.