Ansamblul Sveti Nikola, ambasador internațional al orașului Deta


Încă de la înfiinţare, Ansamblul Sveti Nikola din Deta a avut ca obiectiv promovarea oraşului Deta şi a patrimoniului folcloric sârbesc. Cu multă muncă şi pasiune, membrii ansamblului aduc de fiecare dată bucurie în sufletul oamenilor care îi urmăresc, dovadă fiind numeroasele participări la spectacole şi evenimente.

În luna august, Ansamblul Sveti Nikola a fost invitat la Festivalul Proetnica de la Sighişoara, cel mai mare festival multicultural din țară, la care au participat toate cele 22 de etnii care convieţuiesc în România. Artiștii din ansamblul nostru au fost considerați cei mai potriviți reprezentanți ai etniei sârbe din România, cu această ocazie promovând orașul nostru ca pe o localitate multiculturală, propice dezvoltării culturale. Ansamblul a urcat pe scena Festivalului Proetnica de 4 ori, cu 3 coregrafii: din zona Srem a Serbiei, din zona Banat şi din zona centrala a Serbiei. A participat de asemenea la 2 defilări ale portului popular prin centrul Cetăţii Medievale din Sighişoara, precum şi la diverse worksop-uri unde a avut ocazia să intereacționeze direct cu spectatorii și să îi învețe dansuri precum „moravac”, „malo kolo” sau „kukunjica”. Această experienţă a însemnat mult pentru ansamblu deoarece turişti din întreaga lume - India, Spania, Germania, Olanda – s-au arătat extrem de interesaţi de coregrafia prezentată, de costumele şi de podoabele pe care le-au purtat artiștii noștri. Paşii executaţi, dansurile şi energia pe care au transmis-o pe scenă, au fost pe placul publicului, astfel că membrii ansamblului au fost întâmpinaţi cu respect şi apreciere pentru activitatea pe care o desfăşoară. Participarea la festival s-a reflectat și în massmedia de specialitate, Ansamblul Sveti Nikola din Deta având o intervenție televizată în cadrul emisiunii „Conviețuiri” și o participare cu succes la emisiunea radio „Antena Satelor” cu Simona Lazăr.

Tot Ansamblul Sveti Nikola a fost invitat să reprezinte orașul nostru la „Toamna Cugireană”, un eveniment cultural care a avut loc la mijlocul lunii septembrie, în Cugir, judeţul Alba. Şi de această dată, membrii ansamblului au reuşit să cucerească publicul cu coregrafiile din repertoriu, reușind să insufle energie și voie bună. Ansamblul a participat la parada portului popular care s-a desfăşurat pe o lungime de 2 km, iar în faţa pieţei şi a primăriei oraşului, artiștii noștri au dansat o coregrafie din zona Srem a Serbiei, semnată de cunoscutul coregraf sârb Milorad Lonic. Toate cele 12 ansambluri invitate la „Toamna Cugireană” au fost întâmpinate de primarul oraşului, însă grupul Sveti Nikola a avut un loc special în inimile organizatorilor deoarecea a fost singurul ansamblu reprezentat al unei etnii, iar publicul din Cugir a făcut cunoştinţă pentru prima dată cu dansul, cântecul, portul şi tradiţiile poporului sârbesc.

Sighișoara și Cugir sunt doar două dintre localitățile în care Ansamblul Sveti Nikola a purtat cu mândrie numele oraşului Deta, lista evenimentelor fiind mult mai impresionantă: Spectacolul folcloric din cadrul Campionatului de Volei de la Soca, Ruga la Breştea, Maratonul Folclorului Sârbesc în Parcul Rozelor din Timişoarași Ziua Agricultorului la Cenei.


Doresc să mulţumesc fiecărui membru al ansamblului pentru munca şi timpul liber dedicat activităţii artistice și cultuale. Știu că pun suflet la repetiții și în prestațiile lor, de aceea le mulţumesc şi eu din suflet pentru talentul şi felul în care promovează oraşul nostru și folclorul sârbesc! Mulţumesc totodată tuturor celor care ne apreciază şi ne susţin munca, datorită cărora reuşim să evoluăm şi să transmitem mai departe valorile culturale al oraşului nostru. (Diana Tătăruşanu)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.