Delgaz Grid SA obligată să asigure alimentarea continuă și la standard cu gaze naturale

În urma sesizării făcute de Primăria Deta, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a sacționat contravențional Delgaz Grid și E.on Energie România și a solicitat implementarea unui plan de măsuri care să conducă la asigurarea furnizării gazelor naturale în mod continuu, cu respectarea presiunii prevăzute în contract și a condițiilor de calitate prevăzute de reglementările în vigoare.

Din cauza deselor întreruperi ale furnizării gazelor naturale către populație pe timp de iarnă, la începutul anului, Primăria Deta a făcut o serie de sesizări către Delgaz Grid SA, Petrom SA și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Timiș. Doar în cursul lunii ianuarie 2017, la call center-ul Delgaz Grid au fost înregistrate un număr de 1423 de reclamații privind întreruperea alimentării cu gaze naturale, dintre care cele mai multe făceau referire la înghețarea regulatorului. Gospodăriile afectate au rămas la momentul respectiv fără căldură sau posibilitatea de a pregăti mâncare. S-a remarcat atunci faptul că întreruperile în furnizarea gazelor au apărut în special în zonele în care Delgaz Grid SA a schimbat rețele de conducte, racordurile la gospodării și regulatoarele. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a analizat problema semnalată de Primăria Deta și a ajuns la concluzia că gazele naturale livrate în luna ianuarie 2017, în Deta, nu au îndeplinit cerințele minime de calitate, fapt confirmat în cele din urmă și de către Delgaz care recunoaște că gazul livrat, provenit din zăcământul Foeni, cu care a fost alimentat sistemul de distribuție din Deta, nu a corespuns cerințelor legislației în vigoare. Pentru a preveni repetarea situațiilor din ianuarie, companiei Delgaz Grid i s-a impus decizia de de a înlocui până la sfârșitul lunii octombrie, 250 de regulatoare de tip GAZGEP și TOTALGAZ cu regulatoare tip ARMĂTURA care, conform spuselor operatorului, au fost deja comandate. Totodată se va avea în vedere refularea periodică la extremitățile SD pentru eliminarea eventualelor impurități, iar în cadrul reviziilor PR/PRM planificate pe anul 2017 se va efectua inclusiv refularea la fiecare branșament.

Fragmente importante din răspunsul ANRE către Primăria Deta
Pentru neregulile constatate la Deta, ANRE a sancționat contravențional Delgaz Grid și a dispus ca:
E.On Energie România SA, în calitate de titular al licenței pentru furnizarea gazelor naturale pentru locurile de consum situate în loc. Deta, judeul Timiș, unde societatea Delgaz Grid SA deține licență de operare a sistemului de distribuție a gazelor naturale, împreună cu aceasta, va prezenta la ANRE București un program de măsuri, cu termene de realizare, care să conducă la asigurarea furnizării gazelor naturale în mod continuu, cu respectarea presiunii minime prevăzute în contract, precum și a condițiilor minime de calitate a gazelor naturale furnizate, în conformitate cu reglementările în vigoare.”

Planul de măsuri stabilit de Delgaz Grid SA pentru asigurarea condițiilor minime de calitate a gazelor naturale conține:
1. Secționări/refulări. Refularea periodică la extremitățile SD pentru eliminarea eventualelor impurități; 20 buc, termen lunar;

  1. Înlocuire regulatoare cca 250, în limita achiziției, termen 30 octombrie;
  2. În cadrul reviziilor PR/PRM planificate pe anul 2017 (cca 450 buc), se va efectua inclusiv refularea la fiecare branșament.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.