RUGA SÂRBEASCĂ ŞI SFINŢIREA MICĂ A NOII BISERICI


Ziua de duminică, 10 septembrie, cea care a marcat hramul bisericii ortodoxe sârbe din Deta va rămâne înscrisă în istoria spiritualitatăţii comunităţii sârbe şi a oraşului Deta, aceasta fiind data la care a avut loc sfinţirea mică a noii biserici ortodoxe sârbe în oraş, mai exact capela din subsolul bisericii.

Evenimentul a început încă de dimineaţă, la ora 10:00, când a avut loc sfinţirea încăperii din subsol, cea care va constitui locul de rugăciune şi de oficiere a sfintelor liturghii, până la terminarea lucrărilor în biserică. Sfinţirea a fost urmată de oficierea sfintei liturghii de către preotul protopop Bransilav Stankovici, egzarhul episcopiei ortodoxe sârbe din Timişoara - Iustin Stoiković şi preotul paroh al bisericii ortodoxe sârbe Deta - Ljubodrag Boghicevici.

La ora 17:00 a avut loc tradiţionala sfinţire a colacului, în acest naşii rugii fiind familia Rotaru, şi a fost predat colacul, precum cere tradiţia, următorilor doritori şi anume familiei Ene. Nelipsiţi de la rugă au fost bineînţeles membrii ansamblului Sveti Nikola din Deta, care au întins cunoscutul „malo kolo” imediat după sfinţirea coalcului, alături de orchestra de tamburaşi „Stari Znanci” din Velika Greda, comuna Plandişte, Serbia. A urmat o altă horă în faţa bisericii după care în fruntea orhcestrei de tamburaşi, ansamblul Sveti Nikola împreună cu toţi participanţii la eveniment s-au îndreptat în parada portului popular spre sala multifuncţională a oraşului nostru unde a avut loc un spectacol folcloric oferit de grupele de dansatori şi instrumentiştii Goicov Dalibor – orgă şi Deian Giurgev – acordeon ale Ansamblului Sveti Nikola Deta. Ziua nu s-a încheiat fără cunsocutul bal al rugii sârbeşti alături de orchestra de tamburasi „Stari Znanci” oferită de Primăria Oraşului Deta. La eveniment au participat Ognjan Cîrstici - preşedintele Uniunii Sârbilor în România şi Petru Roman - primarul Oraşului Deta. (Diana Tătărușanu)


Tradiţiile şi obiceiurile care stau la baza identităţii poporului sârb sunt definitorii pentru cetăţenii de etnie sârbă din oraşul Deta, dar, în acelaşi timp acestea întregesc mutliculturalitatea oraşului nostru. Existenţa noii biserici ortodoxe sârbe în oraşul Deta a fost mult aşteptată de-a lungul anilor şi este un fapt împlinit astăzi datorită dorinţei comunității sârbe de a avea un simbol spiritual şi identitar, dar mai ales datorită susținerii financiare a de Primăriei şi Consiliului Local Deta, încă de la începerea construcţiilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.