COLECTAREA ŞI DEPOZITAREA SELECTIVĂ A DEŞEURILOR

Unul din principalele obiectivele ale autorităţilor publice locale este asigurarea unei stări de salubrizare şi a unui mediu de viaţă corespunzător pentru toţi cetăţenii oraşului. Pentru colectarea şi transportul deşeurilor municipale pentru Zona 3 Deta, a fost desemnat operatorul unic, Asocierea Brai-Cata S.R.L – Libro Events S.R.L, care din luna februarie va începe activitatea de colectare şi depozitare selectivă a deşeurilor în oraşul Deta. În această perioadă se lucrează pentru încheierea contractelor şi dotarea populaţiei şi societăţilor cu recipienţi pentru colectarea selectivă a deşeurilor reziduale şi a celor reciclabile.

Asemenea orașelor civilizate din Europa, prin colectarea selectivă a deșeurilor, Deta va contribui la păstrarea unui mediu mai curat 

Ce este un deşeu rezidual? Este deşeul care conţine materii de tip biodegradabil şi pe cele de tip reciclabil de calitate foarte proastă, de obicei impregnante puternic cu umiditate, praf sau alte substanţe de tip „murdărie”. Exemple: şerveţele, prosoape de bucătărie, hârtie igienică, scutece, mucuri de ţigară, zaţ de cafea, pliculeţe de ceai, coji de ouă, resturi de mâncare, de legume, de fructe.

Ce este un deşeu reciclabil? Este deşeul care conţine materii de tip reciclabil (hârtie/carton, plastic, doze de aluminiu, PET-uri, metal şi lemn. Exemple: ziare, reviste, hârtie, caiete, cărţi, pungi de hârtie, cutii de pizza, de dulciuri, folia protectoare externă a carcasei de CD, tăviţe pentru alimente, pungi de plastic, PET-uri fără dop, dopuri, ambalaje de alimente, cosmetice şi detergenţi, farfurii şi pahare de unică folosinţă, pungi de sandvişuri, etichete agăţate de un produs, doze de aluminiu, material de aluminiu, cutii de conserve, tetrapack, capse, lemn, plută, etc.

Deşeurile din sticlă (sticlă de orice culoare, de geam, borcane, veselă de sticlă) vor fi colectate şi depozitate în containere speciale (tip clopot), care vor fi amplasate în anumite zone ale oraşului.

Aceste deşeuri vor fi colectate selectiv de către populaţie şi agenţii economici, în pubele separate şi se vor ridica din faţa fiecărei gospodării sau din locurile special amenajate de către asociaţiile de proprietari.

În cazul în care nu se colectează selectiv, deşeurile nu vor fi ridicate, pe pubelă fiind lipită o etichetă cu deşeu neconform.

Programul de ridicare a deşeurilor

LUNI:
Străzile Târgul Mare, Zona blocuri Târgul Mare, Calea Ghiladului, Gyula Revitzky, S.C. ALUMETAL-GUS, Victoriei, agenţii economici de pe str. Victoriei, Blocuri Ştefan cel Mare, Blocuri Gară, Blocuri Elena Ghenescu, Bloc IAS, Mihai Viteazul până la Liceul Tehnologic, Liceul Tehnologic „Sfântu Nicolae” Deta, Spitalul Orăşenesc Deta, Blocuri Piaţa Libertăţii.

MARŢI:
Străzile Mihai Viteazul, agenţii economici PREVENT, TAKATA, Înfrăţirii, 1 Mai, Mihai Eminescu, Avram Iancu, Călimăneşti, Mărăşeşti, Calea Banlocului, Pădurii, Zona Termal, Blocuri ANL.

MIERCURI:
Străzile Aurel Vlaicu, Vasile Alecsandri, Cernei, Bistriţei, Carpaţi, Şirul Birda, Nicolae Titulescu, Unirii, Marian Damaschin, 16 Decembrie, Sfântu` Ioan, Elena Ghenescu, Ştefan cel Mare și agenţii economici.

JOI:
Satul Opatiţa și agenţii economici, Ţiglărie, Calea Opatiţei, S.C. LUX , ALUMETAL-GUS, Aleea Revoluţiei, Str.Parcului, Victor Babeş, Mihail Kogălniceanu, Independenţei, agenţii economici.

VINERI:
Agenţii economici, Blocurile Târgul Mare, Blocuri ANL, Blocuri Elena Ghenescu, Blocuri Ştefan cel Mare, Blocuri Gară, Blocuri Piaţa Libertăţii, Str. Târgu Mare, Trandafirilor, Aleea Gării, Canton CFR, Str. Anton Kratzer, TAKATA, PREVENT și alţi agenţi economici.

Notă: Ridicarea deşeurilor reciclabile se face o dată pe săptămână, conform graficului pe zile de colectare agunoiului menajer (în aceiaşi zi). Deşeurile de sticlă se vor ridica o dată la două săptămâni.

Gospodăriile populaţiei care au deşeuri vegetale rezultate din gospodării (frunze, iarbă crengi) le vor scoate în faţa gospodăriei numai în zilele de colectare a celorlalte deşeuri, acestea fiind ridicate de către personalul de la Activitatea de Gospodărirea a oraşului a Primăriei oraşului Deta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.