RUGĂCIUNEA DE RUSALII



În Sfânta zi de Rusalii, gândul meu și sufletul meu poposesc în centrul absidiei din Basilica Sfântul Petru din Vatican-Roma, acolo unde am fost impresionat de tronul Sfântului Petru creat între anii 1656-1665 de cel mai mare sculptor si arhitect al Barocului, Giovanni Bernini. În tabernacul complex, bronzul, marmura, elementele aurite, stucaturile și lumina se combină în mod spectaculos pentru a exprima supremația obârșiei creștinătății. În interiorul tronului de bronz se păstrează un vechi scaun de lemn, care, după tradiție, ar fi cel pe care ședea Sfântul Petru când vorbea creștinilor. De fapt este scaunul donat Papei Ioan al VIII-lea de către împăratul Carol cel Pleșuv cu ocazia încoronării sale și simbolizează autoritatea papei susținut de patru părinți ai Bisericii, doi ai bisericii latine (Sfântul Ambrozie și Sfântul Augustin) și doi ai bisericii grecești (Sfântul Atanasie și Sfîntul Ioan Gură de Aur). Un relief îl înfățișează pe Hristos încredințându-i Sfântului Petru cheile bisericii,  iar picioarele și spătarul scaunului sunt decorate cu plăci de fildeș  reprezentând cele 12 munci ale lui Hercule. Se crede că aceste plăci ar putea proveni de la tronul împăratului Constatin. Dar cel mai fascinant și miraculos pentru sufletul nostru este coborârea Sfântului Duh peste noi, simbolizată într-un vitraliu plin de strălucire, de un porumbel care trimite peste tron si peste noi, dintr-un nor de ingeri, raze binecuvântătoare.

Înălțăm o rugăciune de mulțumire Sfântului Duh:
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, precum era la început, acum și pururea și în vecii vecilor. Dumnezeule care cercetezi inimile și adâncul ființei omenești, miluiește-ne pe noi. Tu Duhule Sfânt, coboară de pe tronul măririi tale și ridică-ți un cort în inimile slujitorilor tăi. Simbolizat prin limbile de foc, aprinde în inimile noastre focul iubirii tale. Porumbel tainic, învață-ne să înțelegem Sfânta Scriptură și să trăim în dăruire față de Dumnezeu și în deplină încredere în el. Duhule Sfinte care vorbești prin gura profeților, învață-ne să trăim în pacea sufletului și echilibrului spiritual. Întărește-ne pacea interioară, de liniște sufletească și păstrează harul până la ultima suflare. Lumină veșnică, ajută-ne să vedem greșelile noastre, condu-ne prin vigilență la perfecțiune. Foc arzator de iubire, ajută-ne să trăim înțelept și răbdători cu semenii noștri. Prieten drag al sufletelor, învață-ne să nu judecăm pe nimeni și să nu amintim răul făcut față de noi. Duhule Sfinte care cunoști viitorul universului, te rugăm ajută-ne să scapăm de supunerea față de trup și diavol. Veșnică bunătate care cunoști viitorul nostru, iți încredințăm ocrotirii tale familiile, prietenii nostri și toți oamenii de bine. Suntem convinși, Dumnezeul nostru, că nimic nu stă ascuns în fața ta, te rugăm ca prin revărsarea Duhului Sfânt sa purifici gândurile noastre ca să putem iubi din ce in ce mai mult și să te lăudăm de-a pururi. Amin.(Endre Libus)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.